3 Δεκεμβρίου 1912: Η Ναυμαχία της Έλλης

kountouriotis__article__article

 

Ο Δεκέμβρης του 1912 βρίσκει τον Ελληνικό Στόλο στον Μούδρο της Λήμνου έχοντας απελευθερώσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912 ο Τουρκικός στόλος στην προσπάθειά του να βοηθήσει τα νησιά που κατείχε ακόμη η Τουρκία αποφασίζει να εξέλθει από τα Δαρδανέλια.

Τον Τουρκικό Στόλο οδηγεί  το καταδρομικό Μετζιτιέ και τρία αντιτορπιλικά. Το ακολουθούν η ναυαρχίδα τους θωρηκτό Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και τα θωρηκτά Τουργούτ Ρεΐς, Μεσουντιέ και Ασάρι-ι-Τεφίκ. Στο τέλος βρίσκονται 6 αντιτορπιλικά και το πλωτό νοσοκομείο.

Ο Ελληνικός στόλος αντιτάσσει την ναυαρχίδα του, το Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ, στο οποίο επιβαίνει ο Αρχηγός Στόλου, Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, τα Θωρηκτά Σπέτσες(στο οποίο επιβαίνει ο Διοικητής της Μοίρας Πλοίαρχος Πέτρος Γκίνης, και τα αποκαλούμενα Θηρία, Αντιτορπιλικά Αετός, Ιέραξ, Λέων και Πάνθηρ.

Την 09.00 οι δύο στόλοι έρχονται αντιμέτωποι σε απόσταση περίπου 9 ναυτικών μιλίων και σε θέσεις μάχης. Τότε ο Παύλος Κουντουριώτης εκδίδει προς τα πλοία του στόλου το ακόλουθο σήμα:

“Με την βοήθειαν του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης κατά του εχθρού του Γένους.”

Την 09.05 από το Θ/Κ  Αβέρωφ επαίρεται το σήμα “αρχίσατε πυρ συγχρόνως μετά του Ναυάρχου”.

Την 09:22 ο τουρκικός στόλος, και ενώ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7 ναυτικών μιλίων, ανοίγει  πρώτος πυρ. Τα πυρά τους στοχεύουν την ναυαρχίδα Γ.Αβέρωφ χωρίς όμως να τον πλήξουν.

Την 09.25, και ενώ τα τουρκικά πλοία είναι σε απόσταση των 6,5 ν.μ τα ελληνικά πολεμικά απαντάνε στα πυρά.

Την 09.35 οι δύο στόλοι απέχουν 5 ν.μ. Τότε ο Ναύαρχος Π. Κουντουριώτης αποδεσμεύει τον στόλο και κινεί την ναυαρχίδα ανεξάρτητα (έπαρση σημείου “Ζ” που σημαίνει κινούμαι ανεξάρτητα). Εκμεταλλευόμενος την μεγαλύτερη ταχύτητα του Αβέρωφ, πλέει με ταχύτητα 21 κόμβων, διαγράφοντας τόξο μπροστά από τον σχηματισμό στήλης  των τούρκικων πλοίων έχοντας σαν σκοπό να υπερκεράσει τα τουρκικά πλοία και να…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/san-shmera-3-dekembriou-1912-h-naumachia-ths-ellhs#.UL0hfOQzygw

Comments Off on 3 Δεκεμβρίου 1912: Η Ναυμαχία της Έλλης

Filed under ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Comments are closed.