Τελείωσε το κουκούλωμα και αρχίζουν οι διαδικασίες

venizelos_papakonstantinou_usb__article

 

Λίστα Λαγκάρντ – Τρείς μήνες μετά

Μήνες τώρα οι οθόνες των τηλεοράσεων μας παρουσιάζουν εικόνες και στοιχεία για το σκάνδαλο με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Η Χρυσή Αυγή από τις πρώτες ημέρες που άρχισε να διαφαίνεται το σκάνδαλο είχε υποβάλλει μήνυση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και κατά παντός άλλου υπευθύνου, αποσκοπώντας στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Παραθέτουμε, για του λόγου το αληθές το κείμενο της μήνυσης, όπως κατατέθηκε:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Του πολιτικού φορέα ‘ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ – ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ’, εδρεύοντας επί της οδού Δηλιγιάννη αριθμ.50 στην Αθήνα.

ΚΑΤΑ

Ευαγγέλου Βενιζέλου, κατοίκου Αθηνών, οδός Ιπποκράτους 22.

Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, κατοίκου Αθηνών, οδός Ιπποκράτους 22,
Παντός άλλου συνυπαιτίου, που θα προκύψει κατά τη διενέργεια της εισαγγελικής έρευνας.

Κοινοποίηση στον α) Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε και β) στον Οικονομικό Εισαγγελέα κ.Γρηγόριο Πεπόνη.

Κύριε Εισαγγελεύ,
Προσφάτως, από επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων αλλά και από ρεπορτάζ και δημοσιεύματα του συνόλου των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας, απεκαλύφθη ότι κατά το έτος 2010 η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, παρέδωσε ή άλλως απέστειλε στον τότε υπουργό Οικονομικών και δεύτερο μηνυόμενο, Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, λίστα με Έλληνες καταθέτες μεγάλης ελβετικής τραπέζης, προκειμένου να διερευνηθεί απ’ τις αρμόδιες ελληνικές αρχές αν τα ποσά των καταθέσεων αυτών αποτελούσαν προϊόν φοροδιαφυγής, ή άλλων εγκληματικών ενεργειών.
Σκοπός της ενέργειας αυτής ήταν ο εντοπισμός των φυσικών προσώπων που είχαν διαπράξει τα ανωτέρω εγκλήματα, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό την ευχέρεια στις ελληνικές αρχές αφενός να τους διώξουν ποινικά, αφού τους εντοπίσουν, αφετέρου δε δια των προσηκόντων μέσων και μέτρων να εισπράξουν τους προβλεπόμενους φόρους.
Άλλωστε όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, με τον ίδιο τρόπο και χρησιμοποιώντας παρόμοιες λίστες, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Αγγλία και άλλες, εισέπραξαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αναδρομικά, ως φόρους επί καταθέσεων ή εισοδημάτων από πολίτες τους που ήταν και αυτοί καταθέτες της συγκεκριμένης τράπεζας.
Πέραν πάσης λογικής και νομικής υποχρέωσής τους, και ενώ η χώρα βυθίζετο και βυθίζεται εις οικονομική άβυσσο, τόσο ο δεύτερος μηνυόμενος ως πρώτος παραλήπτης, όσο και ο πρώτος μηνυόμενος, και διαδοχικά λαβόντες γνώση της ‘λίστας’, δεν ενήργησαν οποιονδήποτε έλεγχο και δια του τρόπου αυτού παρείχαν ‘άσυλον’ στους υπόπτους – δράστες, στερώντας παράλληλα απ’ την ελληνική πολιτεία, εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ευρώ ως έσοδα εκ φορολογίας.
Επειδή, η προπεριγραφόμενη συμπεριφορά των δύο ανωτέρω μηνυομένων αλλά και όσων από την εισαγγελική έρευνα υπηρεσιακών ή μη παραγόντων προκύψει ανάμειξη ή συμμετοχή ή έστω υποχρέωση, πληροί την νομοτυπική μορφή (αντικειμενική –  υποκειμενική υπόσταση) τόσο του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ άρθρο 259 ΠΚ όσο και του αδικήματος της υπόθαλψης εγκληματία, κατ’ άρθρο 231 ΠΚ,

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ

Την κατά νόμο ποινική δίωξη των ανωτέρω μηνυομένων και παντός άλλου συνυπαιτίου, για τα αδικήματα των άρθρων 259, 231 ΠΚ.

Αθήνα, 4-10-2012»

Από τότε πέρασαν τρεις μήνες. Τα διαδικαστικά σε όλους γνωστά. Τραγελαφικές δικαιολογίες για την πορεία της λίστας και εν τέλει παραγγελία από Γαλλία μιας δεύτερης αποστολής της λίστας, από την οποία φάνηκε πως η μόνη «πολιτική παρέμβαση» αφορούσε τα ονόματα συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου. Και ξαφνικά το πολιτικό σύστημα που δεν είχε εξετάσει καν την μήνυση της Χρυσής Αυγής άρχισε να κινείται με θυελλώδεις ρυθμούς. Όπως αναφέρουν οι καθεστωτικές φυλλάδες εντός – το πολύ – δύο εβδομάδων θα βρίσκεται στην Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για διαλεύκανση της υπόθεσης. Παράλληλα σύσσωμα τα καθεστωτικά ΜΜΕ παίζουν ολημερίς και ολονυχτίς την δήθεν κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα.

Τι έγινε,  όμως, στην όλη υπόθεση; Γιατί αλίμονο αν θεωρήσουμε πως σε ένα σκάνδαλο που αφορά τις καταθέσεις στο εξωτερικό, φταίει μόνον ένας πολιτικός και μάλιστα «τελειωμένος». Την απάντηση, φυσικά, δεν την δίνει καμία ελλαδική καθεστωτική φυλλάδα, αλλά για άλλη μία φορά η προφανής απάντηση μας έρχεται απ’ έξω και συγκεκριμένα από τουρκική εφημερίδα, την “Hurryiet”.

Όπως γράφει η εφημερίδα «το σκάνδαλο έφτασε την κατάλληλη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν το κόμμα στάσιμο.». Η φράση αυτή και μόνο εξηγεί πολλά για την εξέλιξη του εν λόγω σκανδάλου, όπως αυτό εμφανίστηκε στα ΜΜΕ. Όταν πριν τρεις μήνες η Χρυσή Αυγή κατέθετε την μήνυση, όπως προείπαμε, τηρήθηκε σιγή ιχθύος από τα ΜΜΕ, τα οποία γνώριζαν ότι είχαν στα χέρια τους ένα σκάνδαλο προς πολιτική εκμετάλλευση.

Έπρεπε, λοιπόν, να στηθεί ένα σκηνικό που και να παρουσιάζει την ΝΔ ως «οσία» και να δοθεί και η ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ για εκ του ασφαλούς «επαναστατική γυμναστική». Το σκάνδαλο με την λίστα Λαγκάρντ προσβάλλει την νοημοσύνη του Ελληνικού Λαού, παραδίδοντας στην πυρά ένα ήδη καμένο χαρτί, ώστε με αυτό τον τρόπο να βαπτιστεί στην «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» το μεταπολιτευτικό σύστημα της κλεπτοκρατίας και να στεφθεί το νέο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που σχεδιάζει η διαπλανητική παγκόσμια διακυβέρνηση για την Ελλάδα. Η λίστα Λαγκάρντ, όμως, αφορά τις καταθέσεις μίας και μόνο τράπεζας του εξωτερικού, η οποία μάλιστα έχει υποκαταστήματα και στην Ελλάδα. Που θα πάει το πολιτικό σύστημα αν έρθουν από το εξωτερικό, αληθινές και αναλλοίωτες οι λίστες των Ελλήνων καταθετών, από όλες τις τράπεζες του κατοικοεδρεύουν σε Ελβετία και – κυρίως – άλλους φορολογικούς παραδείσους, για τους οποίους δεν αναφέρεται κανείς;

Αξίζει σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε κάτι το οποίο κανείς μεγαλοκαναλάρχης δεν θέλει να θυμάται αυτή την στιγμή. Ποια ήταν η πολιτική δύναμη που ως αντιπολίτευση στάθηκε ενάντια στο άνοιγμα των λογαριασμών των ελβετικών τραπεζών; Εύκολο το «κουίζ», οπότε θα δώσουμε και απευθείας την απάντηση του. Ήταν η ΝΔ που σύσσωμη μίλησε για «λαϊκισμό» και μπλοκάρισε τις διαδικασίες.

Οπότε ας αφήσουν τις κορώνες και τους αλαλαγμούς περί κάθαρσης οι ταγοί του μεταπολιτευτικού καθεστώτος. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο οδεύει προς διαλεύκανση, μερική τουλάχιστον και μονομερή, μόνο και μόνο επειδή εξυπηρετεί τις πολιτικές σκοπιμότητες του σήμερα, σπρώχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και «αγιοποιώντας» την ΝΔ. Αν θέλουν πραγματική κάθαρση στην Ελλάδα ας πράξουν τα δέοντα με όλες τις τράπεζες των φορολογικών παραδείσων και της Ελβετίας. Επίσης, όσον αφορά το συγκεκριμένο σκάνδαλο, ας διερευνήσουν όλες τις ευθύνες πολιτικών για την συγκάλυψη και όχι μόνο του Παπακωνσταντίνου.

πηγή

Comments Off on Τελείωσε το κουκούλωμα και αρχίζουν οι διαδικασίες

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.