Εντοπίστηκαν βίδρες σε λίμνες της Δ.Μακεδονίας (vid)

Vidra2LΈνα από τα πιο απειλούμενα σαρκοφάγα θηλαστικά και από τα λιγότερο μελετημένα είδη στην Ελλάδα, η βίδρα, ένα ζώο μεταξύ κάστορα και φώκιας, εντοπίστηκε, μετά από επίμονες προσπάθειες, στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα από τους ερευνητές της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρτούρος».

Η βίδρα η οποία ζει στην Β.Αμερική, την Σιβηρία και την Β.Ευρώπη δεν ήταν βέβαιο ότι υπήρχε στην Ελλάδα ή για την ακρίβεια ότι είχε διασωθεί το είδος της.

Η παρατήρηση έπρεπε να γίνεται βράδυ με ειδικό εξοπλισμό. Παρόλ΄ αυτά εντόπισαν τουλάχιστον πέντε βίδρες στη Ζάζαρη και τη Χειμαδίτιδα οι οποίες τρέφονται με πτηνά σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι άλλοι πληθυσμοί του είδους.

Χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες και καταγράφοντας έμμεσες ενδείξεις – όπως ίχνη και περιττώματα – οι ερευνητές της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρτούρος» μελέτησαν τα έτη 2010, 2011 και 2012, τις διατροφικές συνήθειες του είδους και τις κινήσεις του.
Δείτε το βίντεο με μία ημερήσια και αρκετές νυκτερινές λήψεις, όπου φαίνονται και άλλα ζώα (αρκούδες, αλεπούδες κλπ) να παρελαύνουν μπροστά από την κάμερα.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yRZ1PSsfqis]

Comments Off on Εντοπίστηκαν βίδρες σε λίμνες της Δ.Μακεδονίας (vid)

Filed under Φιλοζωϊκά νέα

Comments are closed.