Ένα στα δύο νοικοκυριά στα πρόθυρα της κατάρρευσης

katareusi_noikokuriwn

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του

Βασικά είδη διατροφής, θέρμανση αλλά και τις μετακινήσεις τους περικόπτουν 8 στους 10 Έλληνες καταναλωτές για να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η σημαντική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών  την τελευταία τριετία που υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 38% οδηγεί 1 στα 2 ελληνικά νοικοκυριά κινδυνεύουν να βρεθούν στο οικονομικό περιθώριο. Απλήρωτοι λογαριασμοί πάγιων αναγκών των νοικοκυριών, καθυστερούμενες όφειλες από φορολογικές υποχρεώσεις, δάνεια και κάρτες δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον όπως καταγράφει η ερευνά της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕ).

Oι 7 στους 10 Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα τρόφιμα ακόμα και ψωμί ενώ το 83,9% έχει περιορίσει δραματικά τις δαπάνες για θέρμανση.  Η οικονομική ασφυξία που βιώνουν καθημερινά τα νοικοκυριά  έχει οδηγήσει το 42,5% σε ένα κυνήγι προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλότερης τιμής ακόμα και αν είναι το ίδιο χαμηλή και η ποιότητα τους. Στην προσπάθεια για επιβίωση παρατηρείται άμβλυνση της φορολογικής συνείδησης, με το 47% των νοικοκυριών να δέχεται τη μη έκδοση αποδείξεων στις αγορές προκείμενου να επιτύχει καλύτερη τιμή. Tο κλίμα απαισιοδοξίας που  επικρατεί για το μέλλον και οι προβλέψεις του 72%  των νοικοκυριών ότι θα έχουν περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων του το 2013 έχει οδηγήσει την αγορά σε μια παρατεταμένη καθίζηση την κατανάλωση με τις περικοπές σε είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης (ένδυση, ψυχαγωγία) να είναι δραματικές και να ξεπερνούν ακόμα και το 90%.

Η ερευνά δείχνει ακόμα ότι τα νοικοκυριά εμφανίζουν πλέον αδυναμία να αντιμετωπίσουν έστω και μικρές αυξήσεις στις δαπάνες τους με τα είδη διατροφής, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και την θέρμανση να αποτελούν τις τρεις κατηγόριες στις οποίες δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες επιβαρύνσεις σε έμμεσους και ειδικούς φόρους.

Το Μνημόνιο βύθισε τη χώρα σε βαθιά ύφεση. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι αυτοί που μας κυβερνούν, δεν είναι απλώς ανίκανοι. Κάθε τους ενέργεια έχει ως στόχο την απόλυτη εξαθλίωση του Ελληνικού Λαού, αποσκοπώντας στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των διεθνών τοκογλύφων και μόνο. Τα όρια της ανοχής εξαντλήθηκαν και πλέον κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, διακρίνουν την μοναδική λύση: Την στήριξη του Αγώνα των Ελλήνων Εθνικιστών για Δικαιοσύνη και Τιμωρία, για Ελευθερία και Εθνική Αξιοπρέπεια.

ΠΗΓΗ

Comments Off on Ένα στα δύο νοικοκυριά στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Filed under ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.