Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάζει φραγμό στην υπεραλίευση – Καλά νέα για τα ψάρια!

CFF012C3E7E84EE31073D074A18B19C4Καθώς η υπεραλίευση τείνει να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πρόβλημα που απειλεί με εξαφάνιση πολλά είδη ψαριών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο έδωσε την περασμένη Τετάρτη το πράσινο φως για μια επιπλέον αλιευτική ποσόστωση ορισμένων ειδών ψαριών.

Για τα είδη θα αποφασίσουν ειδικοί με βάση τα υπάρχοντα αποθέματα. Παράλληλα θα περιοριστούν σταδιακά και τα ανεπιθύμητα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, τα οποία θα απαγορευθούν το 2017.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαπίστωση των διεθνών οργανισμών ότι το 47% των αποθεμάτων ψαριών στον Ατλαντικό Ωκεανό και το 90% των αποθεμάτων στη Μεσόγειο θεωρούνται υπεραλιευμένα. Περίπου το 40% των ψαριών πετιούνται ξανά στη θάλασσα έτσι ώστε να τηρηθούν οι ποσοστώσεις αλίευσης, όμως τις περισσότερες φορές τα ψάρια είναι ήδη νεκρά όταν ξαναπέφτουν στο νερό.
Οι επιπτώσεις είναι δραματικές, λέει ο ειδικός σε ζητήματα αλιείας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Τίλι Μάακ. Όλο και συχνότερα εισάγονται ψάρια στην Ευρώπη ακόμα και από τη θάλασσα Μπέριγκ, μεταξύ Αλάσκας και Ρωσίας, βλάπτοντας το οικοσύστημα στο σύνολό του. Εκτός αυτού όταν ευρωπαϊκά αλιευτικά σκάφη ψαρεύουν εκτός ΕΕ, όπως για παράδειγμα στις ακτές της Αφρικής και στη συνέχεια εξάγουν αλιεύματα στις χώρες της βόρειας Αφρικής καταστρέφονται οι εκεί αγορές.

πηγή

Comments Off on Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάζει φραγμό στην υπεραλίευση – Καλά νέα για τα ψάρια!

Filed under Φιλοζωϊκά νέα

Comments are closed.