Καταργείται το αρχαίο ελληνικό άθλημα της πάλης από τα Olympic Games

training-for-the-ancient-olympic-games__article

Για το αίσχος των ψευδεπίγραφων Ολυμπιακών Αγώνων έχουμε διατυπώσει και στο παρελθόν την άποψη μας. Αυτό το σύγχρονο “μάρκετινγκ” δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Ολυμπιακή Ιδέα, όπως γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, ιδεολογικά, κοινωνικά, αισθητικά. Αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της παρακμής που διέπει τη σύγχρονη εποχή μας και κατά καιρούς, αυτό το “μάρκετινγκ”, φροντίζει να τονίζει αυτήν ακριβώς την παρακμή. Η είδηση, η οποία πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, αφορά την απόφαση που πήρε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σύμφωνα με την οποία, και μετά από μυστική ψηφοφορία, το άθλημα της Πάλης βγήκε από το πρόγραμμα των Αγώνων του 2020.

Το σκεπτικό της θλιβερής αυτής απόφασης για ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, και σήμα κατατεθέν του ανδρισμού, ήταν όπως υποστήριξε ένας ανιστόρητος εκπρόσωπος της ΔΟΕ ότι η Πάλη δεν είναι εμπορική, δεν πουλάει, δεν έχει σπόνσορες ούτε παγκόσμια δημοτικότητα! Όλα για το χρήμα, λοιπόν, τη διαφήμιση, τους εμπορικούς νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Μπορεί οι στίχοι του Μεγάλου Κωστή Παλαμά, οι οποίοι ακούγονται στο ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων, από την αναβίωση τους το 1896 να λένε ότι «Στο δρόμο, στο πάλεμα και στο λιθάρι, στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή» αλλά για τους σφετεριστές του νοήματος του Ολυμπιακού Πνεύματος αυτοί δεν έχουν την παραμικρή αξία και σημασία. Κάποια ιπτάμενα μπαλάκια θεωρούνται πιο σημαντικά…

Ας μην έχουμε, όμως, απαιτήσεις για ευαισθησία και κατανόηση του Αρχαίου Ιδεώδους, από ανθρώπους που προσμετράνε όλες τις Αξίες με βάση το πόσο χρήμα μπορούν να φέρουν στις τσέπες τους. Αυτό είναι το γενικότερο νόημα των σύγχρονων “Ολύμπικ Γκέιμς” και αυτό ζήσαμε με το καρακιτσαριό του 2004, όταν καταχρεώθηκε  η Πατρίδα μας για να μπορέσουν κάποιοι είτε να εξυπηρετήσουν τα στενά συντηρητικά τους συμφέροντα, είτε να ικανοποιήσουν τις υπέρμετρες φιλοδοξίες τους, γινόμενοι “Σελέμπριτις” και ξεφεύγοντας από την αφάνεια του στενού κύκλου των πλουτοκρατικών συνοικιών τους. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ από τότε, κόντρα στο ρεύμα των καιρών και την απίστευτη καθεστωτική προπαγάνδα, διατράνωσε την αντίθεση  της στη σύγχρονη αυτή καπηλεία και δικαιώνεται σήμερα. Τόσο με την τεράστια “τρύπα” των “Ολύμπικ Γκέιμς”, όσο και για τα εκφυλιστικά φαινόμενα που τους συνοδεύουν, με πιο πρόσφατο περιστατικό την αφαίρεση της Πάλης από τον κατάλογο των Ολυμπιακών Αθλημάτων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

ΠΗΓΗ

Comments Off on Καταργείται το αρχαίο ελληνικό άθλημα της πάλης από τα Olympic Games

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.