Η Συρία κατήγγειλε την Τουρκία στον ΟΗΕ!

ohe2Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, κατήγγειλε , σε μήνυμά του που απευθύνεται στον ΟΗΕ, τον “καταστροφικό ρόλο της Τουρκίας” στη συριακή κρίση, κατηγορώντας τη γείτονα χώρα ότι καλύπτει “τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα”.

Στο μήνυμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο πρακτορείο Sana, κατηγορείται η Άγκυρα ότι “ενέτεινε τις εχθρικές θέσεις της απέναντι στη Συρία εμποδίζοντας την εφαρμογή των μέτρων που έλαβε η Δαμασκός για μια πολιτική λύση στην κρίση”.

Το υπουργείο κατήγγειλε επίσης τις “πιέσεις” που ασκεί η Τουρκία “στις συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης προκειμένου να απορρίψει το πολιτικό σχέδιο” που είχε προτείνει στις 9 Ιανουαρίου ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ. Το σχέδιο αυτό, που προέβλεπε την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία, απορρίφθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση.

Η Τουρκία στηρίζει και δικαιολογεί δημοσίως τις καταστροφικές τρομοκρατικές ενέργειες” εναντίον της Συρίας, σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζεται ότι η Άγκυρα “στηρίζει, εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί” ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις “συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και κυρίως του μετώπου αλ Νόσρα”.

Στο κίνημα αυτό, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ συνδέεται άμεσα με την Αλ Κάιντα του Ιράκ, μετέχουν κυρίως Σύροι, όμως μέλη του είναι και πολλοί τζιχαντιστές άλλων εθνικοτήτων. Το μέτωπο αλ Νόσρα έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές πολύνεκρες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στη Συρία τους τελευταίους 18 μήνες.

Στο μήνυμά του υπουργείο ζητά από τον ΟΗΕ “να απαγορεύσει στην τουρκική κυβέρνηση και στις περιφερειακές και διεθνείς πλευρές, που συνωμοτούν εναντίον της Συρίας, να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους και να τις υποχρεώσει να πάψουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, να παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της και να επιχειρούν να την διαιρέσουν”.

Comments Off on Η Συρία κατήγγειλε την Τουρκία στον ΟΗΕ!

Filed under Διεθνή

Comments are closed.