Σε διεθνή πλειστηριασμό τα πλούσια ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα

Ντοκουμέντο για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο. Στη δημοσιότητα έγγραφο φωτιά μετά τις έρευνες. 

Η Νορβηγική εταιρία PGS σε συνεργασία με το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να επικεντρώσει τις έρευνες σε περιοχές του Ιονίου όπου υπήρχαν από παλιά ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων. Ο θαλάσσιος χώρος στον Πατραϊκό που ξεκινά μετά το ακρωτήριο του Αράξου και καταλήγει στις δυτικές ακτές της Στερεάς Ελλάδας καθώς και το θαλάσσιο τμήμα από την Οξιά έως και το εσωτερικό μεταξύ Κεφαλονιάς και  της Στερεάς περιλαμβάνονται στον χάρτη όπου η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από σίγουρη.  Στον ίδιο χάρτη αποτυπώνεται ανάγλυφα η ύπαρξη υδρογονανθράκων σε όλο τον κόλπο του Κατάκολου.

petrelaiopatra040313

Κοιτάσματα υδρογονανθράκων κατέγραψε το νορβηγικό σκάφος Nordic Explorer της PGS ”σαρώνοντας” μεθοδικά τον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου Πελάγους και της νοτίου Κρήτης.

 

Τα κοιτάσματα που εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκονται βόρεια και δυτικά της Κέρκυρας, όπου κατευθύνθηκε το πλοίο τις πρώτες ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου. Περιοχές κοντά στους Παξούς, στη Λευκάδα, στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά αλλά και στο Κατάκολο καλύφθηκαν με πυκνές γραμμές έρευνας από το νορβηγικό πλοίο ακόμη κι αν αυτές βρίσκονταν στα ήδη οριοθετημένα οικόπεδα του Πατραϊκού και του Κατάκολου.

Εξαιρετικά σημαντικό στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι εταιρείες-κολοσσοί έδωσαν εντολή στο πλοίο να πραγματοποιήσει επιπλέον έρευνες, στοιχείο που δείχνει το διεθνές ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα. Άλλωστε κατά τη διάρκεια των ερευνών οι πετρελαϊκές εταιρείες μπορούσαν να εξετάσουν τα τρέχοντα στοιχεία (raw data) και να υποδείξουν επ’ αμοιβή σε ποιες περιοχές να δώσει μεγαλύτερο ερευνητικό βάθος το σκάφος. Μάλιστα, δύο μεγάλες εταιρείες η Γαλλική Total και η αμερικανικών συμφερόντων ExxonMobil φαίνεται να έχουν ειδικό ενδιαφέρον για δύο συγκεκριμένες περιοχές του Ιονίου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/se-diethnh-pleisthriasmo-ta-plousia-ellhnika-energeiaka-koitasmata#.UTXPcaLwmCg#ixzz2MfAdS8oT

 

 

Comments Off on Σε διεθνή πλειστηριασμό τα πλούσια ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα

Filed under ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.