Νεκρός Έλληνας Αξιωματικός εν ώρα καθήκοντος

apodosi_timwn__article

Ένα τραγικό συμβάν λίγο μετά τις 10:00 το πρωί  κοντά στα Λάβαρα του Έβρου είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας Έλληνας αξιωματικός. Κάτω από άγνωστες συνθήκες και ενώ οι τρεις πυροτεχνουργοί ήταν κοντά σε οβίδα σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να τραυματιστεί σοβαρά και να ξεψυχήσει κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο. Το συμβάν έγινε στο πεδίο βολής “Ψηλός Στάλος”. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο αξιωματικός με βαθμό Ανθυπολοχαγού που βρισκόταν πιο κοντά στην οβίδα, ενώ τραυματίστηκαν ένας ακόμη αξιωματικός με βαθμό Ταγματάρχη και ένας υπαξιωματικός. Οι πυροτεχνουργοί κλήθηκαν να να καταστρέψουν πυρομαχικά. Κατά τη διάρκεια των εργασιών μια οπλοβομβίδα εξερράγη κάτω από άγνωστες συνθήκες. Οι δύο τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπου σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Η Χρυσή Αυγή εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του Ήρωα Αξιωματικού που έπεσε εν ώρα καθήκοντος. Αιωνία η μνήμη του. 

Ποιοι ευθύνονται για την τραγωδία – Πώς τα ληγμένα πυρομαχικά σκόρπισαν τον θάνατο

Ένας συνδυασμός αφασίας και ανικανότητας πολιτικών κιαι στρατιωτικών ηγεσιών από το 1998 που διακριβώθηκε το πρόβλημα και αναζητήθηκαν λύσεις, οδήγησαν στην σημερινή τραγωδία στο Πεδίο Βολής του Στρατού «Ψηλός Στάλος» στο Διδυμότειχο: Χιλιάδες τόνοι παλαιών, άχρηστων και άκρως επικίνδυνων πυρομαχικών σαπίζουν στις αποθήκες κυρίως του Στρατού Ξηράς μετά την επί 15 χρόνια συνεχή ματαίωση διάφορων προγραμμάτων καταστροφής τους με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι σχηματισμοί να καταστρέφουν μόνοι τους τα πυρομαχικά με συνθήκες ασφαλείας που απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν “ιδανικές” ή απόλυτες”.

Έτσι έγινε και σήμερα όταν η ομάδα των στελεχών του ΣΞ από την 389 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών επιχείρησε να καταστρέψει φορτίο παλαιών οπλοβομβίδων που δεν χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια λόγω “υπερχείλισης” της αποθήκης, όταν συνέβη το κακό. Και όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να τη εμφανίσουν ως μία “επιχείρηση ρουτίνας που κάτι δεν πήγε καλά” υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την εκδοχή του ανθρώπινου λάθους, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά: Στα παλαιά, ληγμένα πυρομαχικά, ποτέ δεν ξέρεις πότε έρχεται η ώρα να σκάσουν και τι ακριβώς μπορεί να συμβεί σε μία διαδικασία καταστροφής τους, ακριβώς γιατί είναι παλαιά και δεν γνωρίζει κανείς πως θα αντιδράσουν στις διάφορες ενέργειες μεταφοράς και παγίδευσής τους.

Οι τρεις πυροτεχνουργοί που είχαν αναλάβει τη διαδικασία καταστροφής των παλαιών πυρομαχικών (ένας άτυχος πυροτεχνουργός ανθυπολοχαγός ηλικίας 47 ετών, ένας ταγματάρχης και ένας μόνιμος επιλοχίας εθελοντής μακράς θητείας) αναλάμβαναν ένα έργο το οποίο είχε εκ της φύσεως του κινδύνους. Γιατί εκτελούσαν μια διαδικασία ανάγκης, άκρως επικίνδυνη αφού οι αποθήκες είναι γεμάτες και τα παλαιά πυρομαχικά μάταια περιμένουν την καταστροφή τους.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε ενημερωθεί για το ζήτημα και είχε εγκαίρως διαβλέψει ότι μπορεί να υπάρξουν τέτοιες τραγωδίες έδωσε κατεπείγουσα εντολή στα ΕΑΣ να βγάλουν κατεπείγοντα διαγωνισμό για καταστροφή πυρομαχικών, αλλά μέσα στην όλη διαλυτική κατάσταση της βιομηχανίας, αγνοείται η τύχη του διαγωνισμού.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό που τον είχε κερδίσει βουλγαρική εταιρεία, υπήρξαν διάχυτες πληροφορίες ότι τελικά οι Βούλγαροι δεν κατέστρεψαν όλα τα πυρομαχικά, αλλά φορτία ναρκών βρέθηκαν στην… Αφρική!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΕΣ που εκδόθηκε δύο ώρες ολόκληρες ώρες μετά το συμβάν, έχει ως εξής. Το ΓΕΣ ανακοίνωσε: «Την 13 Μαρτίου 2013, στις 10:10, στο Πεδίο Βολής – Πεδίο Ασκήσεων “ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ” στα Λάβαρα Διδυμοτείχου, κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων εργασιών καταστροφής πυρομαχικών, σημειώθηκε έκρηξη οπλοβομβίδας, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός Ανθυπολοχαγού (Υλικού Πολέμου-Πυροτεχνουργού) και τον ελαφρύ τραυματισμό ενός Ταγματάρχη (Υλικού Πολέμου-Πυροτεχνουργού) κι ενός ΕΜΘ Επιλοχία (Υλικού Πολέμου-Πυροτεχνουργού), της δυνάμεως της 389 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Ξάνθης και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές. Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του θανόντος»

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ektakth-eidhsh-nekros-ellhnas-ajiwmatikos-en-wra-kathhkontos#.UUCQGxyePRN#ixzz2NQmkpGQy

Comments Off on Νεκρός Έλληνας Αξιωματικός εν ώρα καθήκοντος

Filed under ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.