Η Τουρκία εποφθαλμιά το ορυκτό πλούτο της Κύπρου

erdogan-turkey-660_0

Οι τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο το 1974 με πρόσχημα την «πολιτική κρίση». Σήμερα, το 2013 με πρόσχημα την «οικονομική κρίση» απειλούν με… μπλοκάρισμα της τιτλοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, χωρίς βέβαια να εξηγούν πως θα το επιτύχουν αυτό… Η Άγκυρα αντιδρά σε ενδεχόμενη προσπάθεια της Κύπρου να επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τούρκοι αξιωματούχοι, με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Reuters τονίζουν ότι η τουρκική πλευρά θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να μπλοκάρει τις εξελίξεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει τελεσίγραφο στη Λευκωσία να προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού – σε διαφορετική περίπτωση θα καταδικάσουν την Κύπρο σε χρεωκοπία. Η Κύπρος διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για πιθανές ρωσικές επενδύσεις. Ωστόσο, ένας Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι «ο πόρος αυτός ανήκει και στις δύο κοινότητες κι η μελλοντική εκμετάλλευσή του δεν μπορεί να αφεθεί στη βούληση μόνον της νότιας Κύπρου. Μπορεί να αναλάβουμε δράση εναντίον τέτοιων πρωτοβουλιών εάν είναι αναγκαίο».

H Άγκυρα, παίζοντας το παιχνίδι της Γερμανίας και του Eurogroup και με εκκωφαντική την απουσία της Αθήνας από την υπεράσπιση της Κύπρου απειλεί να «μπλοκάρει» την τιτλοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων δηλαδή των προπώληση των δικαιωμάτων εξόρυξης. Οι εξελίξεις στην Κύπρο αποδεικνύουν ότι η ευρωζώνη δεν έχει μέλλον, όσο αποτελεί όργανο των τοκογλύφων. Ο Ελληνισμός της Κύπρου που αντιστέκεται είναι θύμα μίας άθλιας οικονομικής επίθεσης με εστία την Γερμανία και κύριο στόχο το φυσικό αέριο της νήσου. Η Ελλάς είναι ώρα να σταθεί στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών μας.

Comments Off on Η Τουρκία εποφθαλμιά το ορυκτό πλούτο της Κύπρου

Filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Comments are closed.