Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που έκλεβε μετασχηματιστές της Δ.Ε.Η.

 Πάνω από 3.900.000 ευρώ η οικονομική ζημία – «Εγκέφαλος» ιδιοκτήτης εταιρείας «Scrap»

DEH_Yliko_BIG_NEWΕξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), εγκληματική ομάδα, που ενέχεται σε σωρεία υποθέσεων κλοπών καλωδίων παροχών και μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η., σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας.

Συνελήφθησαν πέντε μέλη της εγκληματικής ομάδας και συγκεκριμένα τρεις (3) ημεδαποί Ρομά (ένας 37χρονος και δύο 40χρονοι) και δύο ημεδαποί ηλικίας 21 και 41 ετών (γιος και πατέρας), ιδιοκτήτης και διαχειριστής επιχείρησης αγοράς και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων (SCRAP), αντίστοιχα.

Σε βάρος των πέντε (5) εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας στην τέλεση των διακεκριμένων κλοπών και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Όπως προέκυψε η εγκληματική ομάδα, συστήθηκε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2011, έχοντας δομή, διακριτούς ρόλους και εκτεταμένο πεδίο δράσης, που περιλαμβάνει περιοχές της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας, ενώ τα μέλη της έχουν μέχρι σήμερα διαπράξει συνολικά κλοπές 1.222 μετασχηματιστών, καλωδίων και ηλεκτρικών πινάκων, με τεράστια ζημιά για την επιχείρηση της Δ.Ε.Η. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι η συνολική οικονομική ζημία της Δ.Ε.Η. υπερβαίνει τα 3.900.000 ευρώ.

DEH_Metasxhmatistes_BIG_NEW

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (18.03.2013), στο 2ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Καρδίτσας – Τρικάλων, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας εντόπισαν και ακινητοποίησαν Ι.Χ. φορτηγό «τύπου κλούβα», στο οποίο επέβαιναν οι τρεις ημεδαποί Ρομά.

Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι το όχημα, το οποίο κατασχέθηκε, ήταν φορτωμένο με υλικό χαλκού, που προέρχονταν από μετασχηματιστές και καλώδια του δικτύου της Δ.Ε.Η., καθώς επίσης και με τεμαχισμένα καλώδια παροχών και υποσταθμών του ίδιου δικτύου.

Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό του φορτηγού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πηνία χαλκού, βάρους 1.362 κιλών, τα οποία προέρχονταν από μετασχηματιστές, καθώς και επτακόσια (700) περίπου μέτρα πλαστικού καλωδίου της Δ.Ε.Η, από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο χαλκός.

Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από αγροτική περιοχή της Καλαμπάκας Τρικάλων δύο μετασχηματιστές της ΔΕΗ.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι τρεις ημεδαποί Ρομά, στο πλαίσιο της εκτεταμένης εγκληματικής τους δραστηριότητας, διέπρατταν συστηματικά κλοπές μετασχηματιστών.

Πιο αναλυτικά, αποξήλωναν τους μετασχηματιστές από κολώνες της Δ.Ε.Η., ενώ παράλληλα αφαιρούσαν καλώδια παροχών ηλεκτρολογικών πινάκων, από υποσταθμούς του δικτύου της επιχείρησης.

Την εκτεταμένη δράση των τριών Ρομά υποκινούσε ο 21χρονος ιδιοκτήτης και ο 41χρονος διαχειριστής επιχείρησης αγοράς και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων, που εδρεύει στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση μετέφεραν και παρέδιδαν τις αφαιρεθείσες ποσότητες χαλκού, έναντι του χρηματικού ποσού των τριών (3) ευρώ, ανά κιλό. Μάλιστα, το τελευταίο 3μηνο, οι τρεις Ρομά έλαβαν ως αντίτιμο για τις ποσότητες χαλκού που παρέδιδαν, το συνολικό χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη συγκεκριμένη επιχείρηση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 90 κιλά χαλκού, τα οποία προέρχονταν από καλώδια παροχών και υποσταθμών του δικτύου της Δ.Ε.Η.

Επιπλέον, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα στην οικία του 37χρονου Ρομά, όπου βρέθηκαν ακόμη 920 γραμμάρια χαλκού.

Η ποσότητα χαλκού και τα πλαστικά καλώδια της Δ.Ε.Η. που κατασχέθηκαν, αποδόθηκαν στο σύνολό τους στο Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) Καρδίτσας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων, ο οποίος με την ασκηθείσα σε βάρος τους κακουργηματική ποινική δίωξη, τους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή.

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Καρδίτσας, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί η περαιτέρω διάθεση του χαλκού από την επιχείρηση αγοράς και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων και να προσδιοριστεί το ύψος των διαφυγόντων εισφορών και φόρων

ΠΗΓΗ

Με το θέμα έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα η Χρυσή Αυγή και συγκεκριμένα ο Συναγωνιστής Παναγιώταρος.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Comments Off on Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που έκλεβε μετασχηματιστές της Δ.Ε.Η.

Filed under ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Comments are closed.