Ο τουρκοπροσκυνημένος Αλή Μπουτάρ ξαναλειτούργησε το Γενί Τζαμί – ΒΙΝΤΕΟ

ΓΕΝΙΤΖΑΜΙ

Πραγματικότητα το όνειρο του Μπουτάρη: Μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια
ΓΕΝΙΤΖΑΜΙ2013-02-11

Ενενήντα χρόνια είχε να λειτουργήσει το εμβληματικό κτίριο της Θεσσαλονίκης σαν τζαμί, για τον αρχικό λόγο για τον οποίο είχε χτιστεί, ωστόσο το Σάββατο ακούστηκε ξανά το κάλεσμα του ιμάμη σε προσευχή έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου της πόλης Μπουτάρη. 

ΓΕΝΙΤΖΑΜ2013-02-02

Ο δήμος Θεσσαλονίκης παραχώρησε το χώρο στην Ιερατική σχολή Κομοτηνής του Μεντρεσέ και περίπου πενήντα σπουδαστές και η συνοδεία τους βρέθηκαν στο Γενί Τζαμί. Τους μουσουλμάνους υποδέχθηκε στις 30 Μαρτίου, στο κτίριο ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης  Μπουτάρης του οποίου άλλωστε ήταν η πρωτοβουλία για να λειτουργήσει ο χώρος ως τζαμί για μια και μοναδική φορά έπειτα από ενενήντα χρόνια. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευση Ροδόπης – Έβρου.

ΓΕΝΙΤΖΑ2013-02-01

Το Γενί Τζαμί χτίστηκε το 1902 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και αρχικά χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους «Ντονμέδες», τους εξισλαμισθέντες Εβραίους της πόλης, ενώ μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως Αρχαιολογικό Μουσείο. Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακό κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης.

ΓΕΝΙΤΖ2013-02-20


Όπως βλέπουμε ο Αλή Μπουτάρ πέρασε από την 
θεωρία στην πράξη και οι τούρκοι του ετοιμάζουν τεμενάδες.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Chj5JnKXFBs&feature=player_embedded]

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/proseuchh-mousoulmanwn-sto-geni-tzami-ustera-apo-90-chronia-me-tis-eulogies#.UVrTtpOePRM#ixzz2PJH9DJoG

 

Comments Off on Ο τουρκοπροσκυνημένος Αλή Μπουτάρ ξαναλειτούργησε το Γενί Τζαμί – ΒΙΝΤΕΟ

Filed under ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.