Τα Wikileaks αποκαλύπτουν συνάντηση Ετσεβίτ με τον αμερικανό πρέσβη πριν του Αττίλα

cyprus-attilas__article

Tα Wikileaks δίνουν πλέον τη δυνατότητα αναζήτησης τηλεγραφημάτων αμερικανικών πρεσβειών, από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960, ρίχνοντας αχτίδες φωτός στο παρασκήνιο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974. Μεταξύ των τηλεγραφημάτων, υπάρχει ένα το οποίο για πρώτη φορά αποκαλύπτει μυστική συνάντηση μεταξύ του τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ και του αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, Γουίλιαμ Μακόμπερ. Το τηλεγράφημα απεστάλη από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα μεσάνυχτα της 17ης Ιουλίου 1974. Είναι διαβαθμισμένο ως «απόρρητο», ενώ φέρει τον τίτλο «πραξικόπημα στην Κύπρο – συνάντηση πρεσβευτή, πρωθυπουργού».

 

Αν και το τηλεγράφημα αποχαρακτηρίστηκε τον Ιούνιο του 2005, εν τούτοις το περιεχόμενό του δεν έγινε γνωστό, μιας και τα έγγραφα τα οποία το συνοδεύουν αναφέρουν πως το κείμενο δεν είναι διαθέσιμο. Παρά ταύτα, η ύπαρξη και μόνο των όρων «συμφωνία» και «παράβαση» στο πάνω μέρος του εγγράφου, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αμερικανική παρέμβαση στη σχεδιαζόμενη επιχείρηση «Αττίλας», την εισβολή δηλαδή στην Κύπρο. Καθώς φαίνεται όμως, οι σιωνιστικοί εγκέφαλοι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, φροντίζουν να κρατήσουν εν κρυπτώ τις ενέργειες εκείνες οι οποίες αποδεικνύουν όχι μόνο τη γνώση αλλά και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες.

 

Αν και το παρασκήνιο της τουρκικής εισβολής αποτελεί κοινό μυστικό, εν τούτοις η αποκάλυψη των γεγονότων τα οποία έλαβαν χώρα, σε συνδυασμό με το άνοιγμα (πάγια θέση της Χρυσής Αυγής στην οποία αντιτίθεται το μεταπολιτευτικό Καθεστώς) του Φακέλου της Κύπρου, θα ρίξει άπλετο φως σε μια από τις μελανότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ta-wikileaks-apokaluptoun-sunanthsh-etsebit-amerikanou-presbh-pro-tou-attil#.UWU22ZOePRM#ixzz2Q3fn1sAg

 

 

Comments Off on Τα Wikileaks αποκαλύπτουν συνάντηση Ετσεβίτ με τον αμερικανό πρέσβη πριν του Αττίλα

Filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Comments are closed.