«Έφυγε» η Νινή Ζαχά

Η Νινή Ζαχά ξεκίνησε την πορεία της στο ελληνικό τραγούδι το 1938, ως παιδί θαύμα, στην «μάντρα του Αττίκ»

pic-0-norm

 

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η συνθέτις και τραγουδίστρια της ελληνικής ελαφράς μουσικής Νινή Ζαχά, σε ηλικία 82 ετών.

Γεννημένη το 1931 στη Θεσσαλονίκη, η Νινή Ζαχά ξεκίνησε την πορεία της στο ελληνικό τραγούδι το 1938, ως παιδί θαύμα, στην «μάντρα του Αττίκ». Στην πολύχρονη και πολύκροτη καριέρα της ερμήνευσε πολλά τραγούδια, ελληνικά και ξένα.

Στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού της Βαρκελώνης (1963) το τραγούδι της «Μαρία-Μαρία» (σε στίχους Δανάης) ήρθε πέμπτο, ενώ το 1964, το τραγούδι της «Στην Πάλμα», τραγουδισμένο από την ίδια και τον Τζίμη Μακούλη, πήρε το τρίτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Πάλμας.

[Εφυγε από τη ζωή η ερμηνεύτρια Νινή Ζαχά]
Άλλα γνωστά τραγούδια της είναι τα: «Κοντά στο τζάκι πάλι θα ‘μαστε αλήθεια», «Εγώ θα σ’ αγαπώ και μη σε νοιάζει» (1952), «Χίλια χρόνια μαζί», «Ήρθε το καλοκαίρι», «Ένας ταχυδρόμος μόνη πια χαρά μου», «Φύγε λοιπόν», «Μία προσευχή», «Στων ματιών της τις θάλασσες», «Αύριο», «Ένα φλερτ ήταν αυτό και τίποτ’  άλλο», «Mα εγώ αγαπώ μία», «Μη μ’  αγγίζεις, μη», «Δεν είν’ έτσι η αγάπη», «Πού είσαστε φίλοι», «Πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος», «Μου λείπεις εσύ», κ.ά..

Δίσκοι που περιλαμβάνουν τραγούδια της ερμηνευμένα από άλλες τραγουδίστριες (κυρίως από την Αλέκα Κανελλίδου) είναι οι: «Έλα στο σήμερα» (1977), «Αν ξαναγεννιόμουνα» (1981), «Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα» (1982), «Αν θα σ’ αγαπήσω» (1983), «Φταίμε» (1991).  Δίσκος με τραγούδια της ερμηνευμένα από την ίδια είναι ο «Χθες, σήμερα» (1977). Δίσκοι στους οποίους συμμετέχει ερμηνεύοντας τραγούδια άλλων τραγουδοποιών είναι οι: «Ξαναζώντας στη Μάντρατου» (1965), «Η Αθήνα τραγουδά Χατζιδάκι» (1968), «Η Νινή Ζαχά στα ωραιότερα τραγούδια του Αττίκ» (1969), «Μίμης Πλέσσας: Τί να πρωτοθυμηθώ» (1985), και άλλοι.

Η κηδεία της Νινής Ζαχά θα γίνει την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 5.30 το απόγευμα, στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.

ΠΗΓΗ

Comments Off on «Έφυγε» η Νινή Ζαχά

Filed under ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.