Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής τίμησε τον Παναγιώτη Βλαχάκο

ge8eio_(1)__article

Στις 31 Μαΐου η Τ.Ο. Τριπόλεως συνόδευσε τον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νικόλαο Γ. Μιχαλολιάκο στην πορεία προς το Γύθειο όπου επρόκειτο να γίνουν τα εγκαίνια των νέων γραφείων. Καθοδόν και έξω από την πόλη της Σπάρτης πραγματοποιήθηκε στάση στο χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο του Παναγιώτη Βλαχάκου. Σταθήκαμε σε στάση προσοχής και φωτογραφηθήκαμε μπροστά στο μνημείο σε μία μικρή ένδειξη τιμής και μνήμης προς τον γενναίο αξιωματικό και ήρωα του Πολεμικού μας Ναυτικού , που θυσιάστηκε για την Ελλάδα.

Ο Γραμματέας της Τ.Ο
Νικόλαος Η. Σκαντζός

Το Χρονικό της ντροπής και η θυσία των τριών Ελλήνων Αξιωματικών

Η κρίση των Ιμίων, κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, ωστόσο θα μπορούσε να αποφευχθεί, καθώς αρκετό καιρό πριν η Τουρκία είχε προαναγγείλει τις διαθέσεις της, και η ελληνική πλευρά απλώς αδιαφόρησε. Αργότερα, έσπευσε μάλιστα να δικαιολογηθεί πως υπήρξε θέμα πολιτικής αστάθειας στην χώρα, λόγω της νοσηλείας του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στο Ωνάσειο. Στην πραγματικότητα υπήρχε εσωκομματική αστάθεια, καθώς στο ΠΑΣΟΚ επικρατούσε χάος για το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος. Έτσι τους διαξιφισμούς των μεγαλοστελεχών του, για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, τους πλήρωσε η Ελλάδα. Άξιο αναφοράς είναι ότι υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόσο της παλαιάς κυβέρνησης όσο και της νέας, με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη, παρέμεινε ο Γεράσιμος Αρσένης. Ο Θ. Πάγκαλος διαδέχτηκε τον Κάρολο Παπούλια στο υπουργείο εξωτερικών, ενώ οι δηλώσεις του –ακόμη και οι μεταγενέστερες- έχουν αφήσει άφωνη την ελληνική κοινή γνώμη. Πιο συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική εκπομπή στις 26 Ιανουαρίου 1996, κατά την άποψή του «το ζήτημα των Ιμίων είχε κλείσει». Το «κλειστό» θέμα των Ιμίων, ήταν αυτό που ανακούφισε τον τότε υπουργό εξωτερικών, και του επέτρεψε να συνεχίσει την τηλεοπτική του καριέρα, δίνοντας στον ελληνικό λαό την ευκαιρία να ζήσει σκηνές απείρου κάλους και πολιτικής ορθότητας, καθώς ενώ η χώρα περνούσε τα πιο κρίσιμα λεπτά της μεταπολιτευτικής της ιστορίας, ο κος Πάγκαλος, στις 31 Ιανουαρίου 1996, καθυστέρησε στη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού, επειδή ήταν καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Όμως, οι λάθος χειρισμοί, ξεκίνησαν από πολύ νωρίτερα, χωρίς αυτό να αθωώνει τους ηνίοχους της νεοσύστατης τότε κυβέρνησης. Ας δούμε συνοπτικά τα γεγονότα, που οδήγησαν στην κρίση των Ιμίων.

25 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

26 Δεκεμβρίου 1995: Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.
27 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε θέμα γενικότερα.
28 Δεκεμβρίου 1995: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο τούρκος πιλότος διασώζεται.
29 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.
9 Ιανουαρίου 1996: Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη διακοίνωση.
15 Ιανουαρίου 1996: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο».
16 Ιανουαρίου 1996: Το υπουργείο εξωτερικών ζητά αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το υπουργείο Εθνικής άμυνας.
19 Ιανουαρίου 1996: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.
26 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά.
27 Ιανουαρίου 1996: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».
28 Ιανουαρίου 1996: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους Έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης.
29 Ιανουαρίου 1996: Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς τη Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια. Γίνονται διαβήματα από την Ελλάδα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.
30 Ιανουαρίου 1996: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι και της σημαίας).
31 Ιανουαρίου 1996
00:00 Συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού. Ο υπουργός εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, φθάνει καθυστερημένα, επειδή παίρνει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή.
01:40 Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.
04:30 Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.
04:50 Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το τουρκικό ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.
06:00 Οι αμερικανοί διά του υφυπουργού εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιβάλλουν και στις δύο πλευρές τη θέληση τους. «No ships, no troops, no flags» διαμηνύουν ή σε πιο κομψή διπλωματική γλώσσα να ισχύσει το status quo ante. Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/o-archhgos-ths-chrushs-aughs-timhse-ton-panagiwth-blachako#.UbOT1_lM_RM#ixzz2VetzkG6Q

Comments Off on Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής τίμησε τον Παναγιώτη Βλαχάκο

Filed under ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Comments are closed.