Προκαλούν οι τούρκοι: Στέλνουν ερευνητικό σκάφος εντός της Ελληνικής ΑΟΖ

Προκαλούν οι τούρκοι: Στέλνουν ερευνητικό σκάφος εντός της Ελληνικής ΑΟΖ

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros» έλαβε με πορεία στα δυτικά της Κύπρου με κατεύθυνση προς την θεωρητική ελληνική ΑΟΖ και ειδικότερα την περιοχή νότια προς το Καστελόριζο.

Η εσωτερική κρίση στην Τουρκία και το πλήγμα που δέχεται ο Ρ.Τ. Ερντογάν από το σκάνδαλο διαφθοράς, ίσως αποτελεί ένα καλό κίνητρο για να “αγριέψει την κατάσταση και να προκαλέσει μία κρίση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως αντιπερισπασμός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σημειώνουμε πώς μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων αρκετές φορές η Άγκυρα επιχείρησε να προκαλέσει τεχνητή ένταση στο Αιγαίο με συνεχείς παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων, του εναερίου χώρου και με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή των Ιμίων το 1996, αφού η κρίση που λίγο έλλειψε να οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη, άρχισε να κλιμακώνεται αρκετές ημέρες πριν με την προσάραξη εμπορικού πλοίου. Έληξε με την παρέμβαση των Αμερικανών και το Σημίτη να τους «ευχαριστεί» από το βήμα της Βουλής.

Μέχρι στιγμής το στοιχείο που έχει καταγραφεί και προκαλεί ένα βαθμό ανησυχίας ως προς την εξέλιξη του είναι η αλλαγή ρότας για το τουρκικό ερευνητικό «Barbaros». Μετά από 17 ημέρες ερευνών στην περιοχή του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα και στον κόλπο της Αμμοχώστου, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ τώρα κινείται προς την χερσόνησο Ακάμα για να συνεχίσει το έργο των προκλήσεων και στα δυτικά της Κύπρου.

Το «Barbaros» συνοδεύεται από τα πλοία «Bravo Supporter» και «Deep Supporter» και μέχρι τα 30 Ιανουαρίου 2014 θα πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και της Τουρκίας. Εκτιμάται όμως πώς ίσως δοθεί εντολή από την Άγκυρα στο ερευνητικό σκάφος να πλεύσει και προς το Καστελόριζο, αμφισβητώντας και την ελληνική ΑΟΖ σε μία προσπάθεια πρόκλησης έντασης με την Ελλάδα, έτσι ώστε η κυβέρνηση Ερντογάν να στρέψει αλλού τα βλέμματα που είναι «καρφωμένα» στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Το Κυπριακό επίσης αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο η Τουρκία μπορεί να ανεβάσει την ένταση στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Φαίνεται πώς η περίοδος, είναι πονηρή και επικίνδυνη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/prokaloun-oi-tourkoi-stelnoun-to-ereunhtiko-skafos-entos-ths-ellhnikhs-aoz#ixzz2oIXVeBOF

Comments Off on Προκαλούν οι τούρκοι: Στέλνουν ερευνητικό σκάφος εντός της Ελληνικής ΑΟΖ

Filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Comments are closed.