Νέα καταγγελία της Sea Shepherd σε βάρος Ιαπωνικών φαλαινοθηρικών

FALAINOTHIRIKO

Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση για την διατήρηση της θαλάσσιας ζωής “Sea Shepherd” ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταγράψει εικόνες από ιαπωνικά φαλαινοθηρικά που σκοτώνουν φάλαινες σε διεθνώς αναγνωρισμένο καταφύγιο στον Νότιο Ωκεανό.

Τα τρία πλοία της Sea Shepherd καταδίωξαν πέντε ιαπωνικά φαλαινοθηρικά, μεταξύ αυτών και το πλοίο-εργοστάσιο του στόλου Nisshin Maru, για να «τα απομακρύνουν από το σημείο της λαθροθηρίας». «Υπάρχουν τρία πτώματα στο πλοίο και μια τέταρτη (φάλαινα) βρίσκεται στη διαδικασία τεμαχισμού. Υπάρχουν αίματα παντού», δήλωσε ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Μπομπ Μπράουν. «Είναι μια βάρβαρη σκηνή, αιματηρή και μεσαιωνική που δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο».

Σύμφωνα με την οργάνωση, το Nisshin Maru αρχικά εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Νέας Ζηλανδίας και στη συνέχεια στο καταφύγιο των φαλαινών στον Νότιο Ωκεανό.

Ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αλιείας δήλωσε ότι «αγνοεί την ύπαρξη του καταφυγίου φαλαινών» και αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες του Μπράουν.

Τα πλοία της Sea Shepherd απέπλευσαν στα μέσα Δεκεμβρίου από τις ακτές της Αυστραλίας για να ξεκινήσουν την δέκατη εκστρατεία τους στην Ανταρκτική, λίγες ημέρες μετά τον απόπλου των ιαπωνικών φαλαινοθηρικών. Στόχος των Ιαπώνων φαλαινοθήρων είναι πιάσουν περίπου 935 ρυγχοφάλαινες της Ανταρκτικής και 50 κοινές φάλαινες ως τον Μάρτιο.

Η οργάνωση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι έχει καταφέρει να σώσει σχεδόν 4.000 φάλαινες τα 10 τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρει ότι πέρυσι οι Ιάπωνες κατάφεραν να σκοτώσουν μόλις 75 φάλαινες, ποσοστό μικρότερο του 10% του αρχικού τους στόχου.

Η Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι ψαρεύει νόμιμα φάλαινες για επιστημονική έρευνα, ενώ οι επικριτές της δηλώνουν ότι οι Ιάπωνες φαλαινοθήρες εκμεταλλεύονται ένα παραθυράκι του νόμου του 1986 που επέβαλε μορατόριουμ στο εμπορικό ψάρεμα φαλαινών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Comments Off on Νέα καταγγελία της Sea Shepherd σε βάρος Ιαπωνικών φαλαινοθηρικών

Filed under Φιλοζωϊκά νέα

Comments are closed.