Bankingnews: Φιλελεύθερος ο Σύριζα – 90% Μνημόνιο – Πλειστηριασμοί και στην πρώτη κατοικία!

Bankingnews: Φιλελεύθερος ο Σύριζα - 90% Μνημόνιο - Πλειστηριασμοί και στην πρώτη κατοικία!

Μεταφέρουμε αποσπασματικά μια έγκυρη ανάλυση από το bankingnews σχετικά με την μνημονιακή κυβίστηση του Σύριζα.

“Άκρως φιλελεύθερες είναι τελικώς οι θέσεις της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως προκύπτει από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλλε στο Eurogroup και εγκρίθηκε η 4μηνη παράταση του προγράμματος δηλαδή του μνημονίου. Είναι εντυπωσιακό στοιχείο το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς ότι ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δεξιός και από την ΝΔ. Η διακυβέρνηση και η εξουσία τελικώς υποχρεώνει όλα τα κόμματα να αλλάξουν στρατηγική. Η νέα κυβέρνηση υιοθετεί φιλελεύθερες θέσεις που είναι αποδεκτές από τις αγορές.

Με όρους κομματικούς ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε πάνω από το 90% του μνημονίου. Παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις είναι 100% βέβαιο ότι σε αυτό το 4μηνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πρόβλημα. Όμως όταν τέλη Μάιου ή μέσα στον Ιούνιο  θα τεθεί επί τάπητος ο σχεδιασμός για την επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος και βεβαίως θα αναζητηθεί η βέλτιστη λύση για το χρέος τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα που είναι μακριά από την αριστερή του πρόταση.Η εσωκομματική αντιπολίτευση θα δράσει τον Ιούνιο ή μέσα στο Καλοκαίρι και όχι σε αυτή την φάση όπου όλοι ακόμη βρίσκονται σε μια περίοδο προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα της εξουσίας.

Γιατί είναι φιλελεύθερες οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία. Εξορθολογισμός με την πάροδο του χρόνου της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά τρόπο που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές απασχόλησης. Οι προτάσεις αυτές δεν έχουν υποβληθεί από την ΝΔ που κάλλιστα θα μπορούσε να τις είχε υποβάλλει αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει μετεξελιχθεί σε ένα φιλελεύθερο αριστερών καταβολών κόμμα. Η επιστολή Draghi επιβεβαιώνει αυτό που είναι παγκοίνως γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχθεί το μνημόνιο έστω και με παραλλαγές του.

Ο M. Draghi της ΕΚΤ ανέφερε ότι «θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρο πως η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, αλλά και για μελλοντικές συμφωνίες, θα είναι οι υπάρχουσες δεσμεύσεις του υφιστάμενου προγράμματος (Memorandum of Understanding and the Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP). Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε πολλούς τομείς διαφέρουν από τις δεσμεύσεις του υφιστάμενου προγράμματος. Σε εκείνες τις περιπτώσεις θα πρέπει να αξιολογηθεί εάν μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά μπορούν να αντικατασταθούν με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας σε όρους επίτευξης των στόχων του προγράμματος. Ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση να δράσει άμεσα για τη σταθεροποίηση της “κουλτούρας πληρωμών” (payment culture) και να παραιτηθεί από μονομερείς ενέργειες»

Πλειστηριασμοί ακινήτων υπό όρους

Από 1η Ιανουαρίου θεωρητικά έχουν απελευθερωθεί οι πλειστηριασμοί αλλά πρακτικά έχουν παγώσει μέχρι νεοτέρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στο κείμενο της ότι θα υπάρξει συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και των θεσμικών οργάνων για να αποφευχθεί, κατά την προσεχή περίοδο, η έναρξη των πλειστηριασμών της κύριας μόνιμης κατοικίας των νοικοκυριών κάτω από ένα ορισμένο όριο εισοδήματος, ενώ θα πρέπει να τιμωρηθούν οι παραβάτες, με σκοπό:

(α) τη στήριξη της κοινωνίας για ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, (β) την αποτροπή της περαιτέρω πτώσης των τιμών των ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων (που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών) (γ) την ελαχιστοποίηση της δημοσιονομικής επίπτωσης του προβλήματος των αστέγων και (δ) την προώθηση μίας ισχυρής κουλτούρας πληρωμής.

Ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοικίας ενεργοποιούνται για πάνω από ένα όριο”.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/bankingnews-fileleutheros-o-suriza-90-mnhmonio-pleisthriasmoi-kai-sthn-prwt#ixzz3Sm7pB7Cs

Comments Off on Bankingnews: Φιλελεύθερος ο Σύριζα – 90% Μνημόνιο – Πλειστηριασμοί και στην πρώτη κατοικία!

Filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Comments are closed.