Χωρίς ιατρούς οι μονάδες Π.Ε.Δ.Υ. στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδας οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αλλά και υπολοίπων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας υποβάλλονται σε πρόσθετες ταλαιπωρίες αναζητώντας τους κατάλληλους ιατρούς, λόγω της έλλειψης των ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 500 συνολικά ιατρούς έχουν αποχωρήσει περίπου οι μισοί, αφήνοντας μεγάλα κενά στη δημόσια υγεία. Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ιατρών που παρέμειναν στο ΠΕΔΥ έπαυσαν τη λειτουργία των ιδιωτικών τους ιατρείων, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις της ένταξής τους στο ΕΣΥ και της ανάλογης μισθολογικής τους κατάταξης. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε υπολειτουργία της μονάδες του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες γειτονικές περιοχές, με αποτέλεσμα οι πολίτες να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να βρουν την κατάλληλη ειδικότητα ανά περίπτωση.

Ο συναγωνιστής και βουλευτής Σερρών Αρτέμιος Ματθαιόπουλος κατέθεσε ανάλογη ερώτηση στη Βουλή, στις 26/03/2015.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την έλλειψη ιατρών στις μονάδες υγείας του Π.Ε.Δ.Υ στην Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Βόρεια Ελλάδα»

Σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας του πρώην ΙΚΑ και νυν Π.Ε.ΔΥ στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη από τους περίπου 500 γιατρούς αποχώρησε το 50%, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας τον ειδικό γιατρό. Αυτό μεταξύ άλλων επισημαίνει ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδας σε επιστολή του προς την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Στην επιστολή αυτή οι εκπρόσωποι των ιατρών επισημαίνουν τρία βασικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και ταυτόχρονα καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τους γιατρούς:

– Το 75% των γιατρών που παρέμειναν στο ΠΕΔΥ έχουν κλείσει τα ιδιωτικά ιατρεία τους από το Μάρτιο του 2014 και έχουν ενταχθεί στο ΠΕΔΥ, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις της ένταξής τους στο ΕΣΥ και της ανάλογης μισθολογικής κατάταξής τους. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη δυσαρέσκεια στους ιατρούς και οικονομική δυσπραγία, διότι αναγκάστηκαν να κλείσουν τα ιατρεία τους και διαπιστώνουν ότι, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο έως το Νοέμβριο του 2014 να έχουν λυθεί τα ανωτέρω προβλήματα, αντ’ αυτού αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή ακόμη και τον κίνδυνο μείωσης των μισθών λόγω εμπλοκής στο Εθνικό Λογιστήριο του Κράτους.

– Στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχει απομείνει μόνον το 50% των γιατρών-οδοντιάτρων, κι ενώ έχουν προκηρυχθεί 900 θέσεις επικουρικών για όλη την Ελλάδα, μόνον 170 άτομα δήλωσαν ενδιαφέρον. Είναι σαφές ότι πρέπει να προκηρυχθούν περαιτέρω θέσεις για την κάλυψη των οξυμμένων προβλημάτων λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική δυσκολία των πολιτών.

– Προεκλογικά η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα επαναπροσλάβει όλους όσους είχαν απολυθεί ή εξωθηθεί σε αποχώρηση από το ΠΕΔΥ. Μία καλή λύση θα ήταν να δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις για όσους γιατρούς επιθυμούν να επανέλθουν και να παραμείνουν στο παλαιό καθεστώς (με ιατρείο) και βαθμό ΠΕ. Όσοι έχουν ζητήσει ή έχουν επιλέξει ήδη το ΕΣΥ να έχουν τα πλήρη δικαιώματα των γιατρών του ΕΣΥ και όχι απλώς τον τίτλο.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Πόσες ακριβώς είναι οι κενές θέσεις των ιατρών οι οποίες χρήζουν άμεσης κάλυψης στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ στην Βόρειο Ελλάδα;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις των ιατρών στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ της Βορείου Ελλάδος;
  • Πρόκειται η κυβέρνηση να υιοθετήσει και να εφαρμόσει στην πράξη τις προαναφερόμενες συγκεκριμένες προτάσεις του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδας ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί του ΠΕΔΥ;

Αθήνα, 26/03/2015

Ο ερωτών Βουλευτής
Αρτέμιος Ματθαιόπουλος
Βουλευτής Σερρών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/chwris-iatrous-oi-monades-p.e.d.u.-sth-boreia-ellada#ixzz3WKQ0FqXU

Comments Off on Χωρίς ιατρούς οι μονάδες Π.Ε.Δ.Υ. στη Βόρεια Ελλάδα

Filed under ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Comments are closed.