«Πρώτη φορά αριστερά»: Ήρθαν οι πρώτες μειώσεις κατώτατων συντάξεων

«Πρώτη φορά αριστερά»: Ήρθαν οι πρώτες μειώσεις κατώτατων συντάξεων

Θυμάστε που πριν λίγο καιρό ο Τσίπρας ορκιζόταν μέσω της, πλέον, κόκκινης ΕΡΤ ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις συντάξεων και ότι το μόνο που θα συμβεί θα είναι ένας «εξορθολογισμός» του ασφαλιστικού συστήματος; Ε, λοιπόν, «πρώτη φορά αριστερά» και για μια ακόμη φορά ψέμματα!

Η πρώτη μεταμνημονιακή (υπό την έννοια ότι συντάχτηκε μετά την επικύρωση του τρίτου αριστερού μνημονίου από την Βουλή) εγκύκλιος ήρθε αυτές τις μέρες από τον υπουργό που παρέλαβε την «καυτή πατάτα», Παύλο Χαϊκάλη. Σύμφωνα, λοιπόν, με την εγκύκλιο η κατώτατη σύνταξη καθορίζεται στα 392,7 ευρώ αντί των 486 ευρώ, που ίσχυε ως τώρα.

Ταυτόχρονα, όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν αναλογία της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά (για την ασφάλιση έως τις 31/12/2010 θα υπολογίζεται τμήμα σύνταξης με βάση τις καταστατικές διατάξεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν σε κάθε ταμείο).

Την άμεση εφαρμογή των δύο αυτών αλλαγών που φέρνουν μειώσεις στις νέες συντάξεις (-93,3 ευρώ ή – 19,20% στις κατώτατες και μικρότερες, ανάλογα βέβαια και με το ύψος των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, στις υπόλοιπες) προβλέπει η πρώτη εγκύκλιος την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Χαϊκάλης. Η εγκύκλιος ενεργοποιεί το Ν. 3863/10 (για τη βασική και την κατώτατη σύνταξη) και το Ν. 4334/15 (για την απονομή αναλογίας της βασικής στους συνταξιοδοτούμενους από 1/1/2015).

Τουτέστιν, ο Χαϊκάλης πήρε ναι μεν την «καυτή πατάτα», οι συνταξιούχοι όμως δεν θα βρουν… ούτε πατάτα, πόσο μάλλον καυτή.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/prwth-fora-aristera-hrthan-oi-prwtes-meiwseis-katwtatwn-suntajewn#ixzz3j4YCNlud

Comments Off on «Πρώτη φορά αριστερά»: Ήρθαν οι πρώτες μειώσεις κατώτατων συντάξεων

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.