Ευνοημένη η ΧΑ – Θα βρεθεί με ΚΟ 30-35 βουλευτών!

g.g.giorti__large

 

Άνοιξε το κεφάλαιο “αλλαγή εκλογικού νόμου” και στο επίκεντρο φυσικά βρίσκεται το μπόνους των 50 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα σύμφωνα με το νόμο Παυλόπουλου με την πρόταση του Φ.Κουβέλη. Μια συζήτηση που μπορεί να ανοίγει από τα … αριστερά, αλλά αυτός που θα ευνοηθεί περισσότερο είναι η … Χρυσή Αυγή!

Η αιφνιδιαστική κίνηση του Φώτη Κουβέλη μιλώντας στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματός του για την καθιέρωση της απλής αναλογικής «ως μία απαραίτητη και ώριμη επιλογή» συνοδεύεται από ευρεία επιτροπή με τη συμμετοχή συνταγματολόγων και εκλογολόγων προκειμένου να παρουσιάσει την τελική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Θα ζητήσει και την συνυπογραφή όλων των κομμάτων του Δημοκρατικού τόξου-εκτός της Χρυσής Αυγής- καθώς αφενός δεν διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική δύναμη για να καταθέσει στη Βουλή μια τέτοια πρόταση και αφετέρου να προκαλέσει τα κόμματα της Αριστεράς .

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιδιώκει με την πρότασή του να επιβάλει κυβερνήσεις  συνεργασίας αλλά και να αποφύγει μια ενδεχόμενη συντριβή των μικρότερων κομμάτων από την πόλωση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία τον ΣΥΡΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούν το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νομού -χωρίς την «ανόθευτη αναλογική»- αν και δέχονται ότι αποτελεί πρόκληση το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Τα σενάρια που εξετάζουν μιλούν για παραλλαγή του «Γερμανικού μοντέλου» δεν συζητούν  την κατάργηση του 3% ως ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή ενώ εκτιμούν πως θα πρέπει να ευνοούνται οι προοπτικές για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Τι ξεχνούν: Η ΧΑ, που οπως φαίνεται έχει “κλειδώσει” την τρίτη θέση με ποσοστό περί το 12-15% θα βρεθεί με μία πανίσχυρη Κοινοβουλευτική Ομάδα περί των 35 βουλευτών.

Και σε περίπτωση που η ΝΔ έχει περάσει δεύτερη και στερηθεί την εξουσία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνοχή του κόμματος, η Χρυσή Αυγή θα αποτελέσει πόλο έλξης όλο και περισσότερων δεξιών…

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ:  http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%AD-%CE%B7-%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%B8%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%BF-30-35-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BD#.UMS49iTJHH4.twitter

Comments Off on Ευνοημένη η ΧΑ – Θα βρεθεί με ΚΟ 30-35 βουλευτών!

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.