ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Αυτές τις ημέρες στην βουλή και συγκεκριμένα στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, γίνεται συζήτηση μεταξύ υπουργών, αρμοδίων φορέων και βουλευτών για το εθνικό κτηματολόγιο συγκεκριμένα “Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες διατάξεις”, ένα θέμα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Νωπές είναι οι μνήμες από το “πάρτυ” που έκανε ο Λαλιώτης πριν λίγα χρόνια όταν όλοι τρέχαμε σαν τους τρελλούς να τακτοποιήσουμε τα ακίνητά μας καταβάλλοντας υψηλά ποσά για αυτό το κτηματολόγιο, το οποίο φυσικά έμεινε στα χαρτιά και στην τσέπη των διαπλεκομένων…

Η πρώτη τοποθέτηση του Κινήματός μας

[youtube=http://youtu.be/DVlyZCNfsqw]

Στην συνεδρίαση με τους σχετικούς φορείς, η συναγωνίστρια Ζαρούλια υπέβαλε ερωτήσεις  όπως θα παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί και έλαβε τις κάτωθι απαντήσεις:

[youtube=http://youtu.be/lwUEKFaXv-A]

Η απάντηση του κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΚΑΡΗ, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και Α’ Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ στα ερωτήματα που έθεσε το Κίνημά μας:

“Όσον αφορά την ερώτηση της κυρίας Ζαρούλια, η ανατροπή του τεκμηρίου κυριότητας του δημόσιου είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στο κοινοβούλιο. Το ελληνικό κράτος έχει μόνο ένα ισχυρό μέσο, το τεκμήριο κυριότητας του δημόσιου. Εσείς οι βουλευτές έχετε χρέος να στηρίξετε αυτό το μοναδικό όπλο του δημόσιου και όχι να το αποδυναμώσατε.

 Για τον μη έλεγχο στη δασική υπηρεσία, χάρτης που δεν θα έχει ελεγχθεί από τη δασική υπηρεσία, θα είναι έωλος και διάτρητος, διότι θα είναι μελέτη που μόλις κυρωθεί, θα προβληθεί από όσους έχουν έννομα συμφέροντα. Επομένως, θα πληρώσουμε τις μελέτες και θα έχουμε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Μέσα στη διατύπωση δεν λέει ποιος το εισηγείται. Εμείς έχουμε προσθέσει τη φράση «μετά από εισήγηση της υγείας δασικής υπηρεσίας». Αυτό είναι πρόταση του επιμελητηρίου. Πρέπει να υπάρχει φράση, σύμφωνα με την οποία κάποιος να εισηγείται αυτόν το χάρτη. 

Για τα σχέδια πόλης που αναφέρθηκε η κυρία Ζαρούλια, το άρθρο 24 του νόμου 3889 που είχαν καταγγείλει σαν αντισυνταγματικό. Τα νόμιμα σχέδια πόλης που υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα, δεν υποβλήθηκαν ποτέ με νόμιμο και έγκυρο τρόπο. Φανταστείτε τους οικισμούς φαντάσματα της ανατολικής Αττικής που είναι εκλογική περιφέρεια του κ. Βλάχου, τι γίνεται. Είναι όλοι παράνομοι και οι οικισμοί-φαντάσματα. Δεν υπάρχουν σχέδια πόλης και ο χάρτης σωστά θα τα βγάλει δασικά.”

Απάντηση επίσης πήραμε στα ερωτήματα που θέσαμε και από τον κ.  ΣΤΕΦΑΝΟ ΞΕΚΑΛΑΚΗ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.)): “Σχετικά με τα ερωτήματα της κυρίας Ζαρούλια και για το «εάν ο νέος φορέας θα μπορέσει ν’ αντεπεξέλθει», αυτό πιθανά θα έπρεπε να τεθεί και στη Διοίκηση της Κτηματολόγιο. Θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν μπορεί, αλλά τι μορφή θα έχει. Είναι αυτό που είπα και στην τοποθέτησή μου, που για εμάς είναι εξαιρετικά κρίσιμο, να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Κτηματολόγιο ήταν μια εταιρεία, που δημιουργήθηκε για ένα συγκεκριμένο σκοπό, να κάνει το κτηματολόγιο. Πως λοιπόν, ενώ δεν έχει επιτελέσει το σκοπό της, ερχόμαστε και την φορτώνουμε και με άλλα αντικείμενα; Εξ’ όσων γνωρίζουμε και από τους αδελφούς μας από το επιστημονικό σωματείο, η εταιρία είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη σε επιστημονικό δυναμικό. Υπάρχει έλλειψη αγρονόμων, τοπογράφων, μηχανικών. Σκεφτείτε ότι είναι περίπου 60 στους 400. Μπορεί ν’ ακούγεται το 400 σαν νούμερο μεγάλο, αλλά σας είπε και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου τι συμβαίνει. Γνωρίζουμε από συναδέλφους μας ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στις επίβλεψης, δεν έχουν χρήματα να κινηθούν, να μπορέσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, να είναι πάνω από τους αναδόχους.

Στο «εάν το κτηματολόγιο στηρίχθηκε στον κλάδο Τοπογράφων». Καταρχήν, το Κτηματολόγιο είναι ένα διεπιστημονικό αντικείμενο, συμμετέχουν τοπογράφοι, νομικοί, πληροφορικάριοι, δασολόγοι. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχει συμβεί, δυστυχώς, είναι ότι μέρα με τη μέρα δίνεται όλο και περισσότερο βάρος στη νομική διάσταση του κτηματολογίου. Έχει χαθεί η γεωχωρική πληροφορία, εξαφάνισαν μέσα σε μια νύχτα τα κτίρια, όταν στη Γερμανία φτάνουμε αυτή τη στιγμή να γίνεται 3D κτηματολόγιο και καταλαβαίνετε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε ως εργαλείο πάταξης αυθαιρεσίας, ούτε και ως δημοσιονομικό εργαλείο.”

Από τις απαντήσεις τις οποίες λάβαμε από τους φορείς, παρατηρούμε ότι έχουμε επισημάνει τα σημεία τα οποία πρέπει η κυβέρνηση να δώσει βάση, καθότι και αυτοί περιμένουν από εμάς τους βουλευτές να χρησιμοποιήσουμε “τα ισχυρά όπλα” προς όφελος του δημοσίου και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.

Στην απογευματινή συνεδρίαση τοποθετηθήκαμε επί των άρθρων ως ακολούθως:

[youtube=http://youtu.be/9I15hnL52ng]

Comments Off on ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Filed under ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Comments are closed.