Οι Έλληνες ασθενείς είναι τα τραγικά θύματα της ανύπαρκτης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Οι Έλληνες ασθενείς είναι τα τραγικά θύματα της ανύπαρκτης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Τρεις τρόϕιμοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Για άλλη μια ϕορά την κρατική απάθεια απέναντι στον ευαίσθητο τομέα της ψυχιατρικής την πλήρωσαν οι ίδιοι οι ασθενείς με τη ζωή τους. Είναι άλλωστε ακόμη νωπός στη μνήμη ο θάνατος ενός άλλου ασθενή στο ίδιο νοσοκομείο, τον Μάιο.

Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ϕρόντισαν ώστε να ισοπεδωθεί πλήρως κάθε βαθμίδα Υγείας, με τις απώλειες να είναι βαρύτερες στον ψυχιατρικό τομέα. Η εγκατάλειψη των δομών, οι μηδενικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, οι υπερπλήρεις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων είναι τα αίτια πίσω από αυτήν την τραγωδία. Ο μέχρι πρότινος αρμόδιοι για την Εθνική Υγεία, ήτοι ο κ. Κουρουμπλής, ο κ. Ξανθός και λοιπά στελέχη έβαλαν και αυτοί το λιθαράκι τους στον εκτροχιασμό της υγείας με τις επακόλουθες τραγικές συνέπειες.

Πέρα όμως από κρατική αδιαϕορία όσον αϕορά την οργάνωση του ψυχιατρικού τομέα και την κάλυψη των αναγκών των ψυχιατρικών μονάδων σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υλικά, αυτή η τραγωδία εμϕανίζει και άλλη μια βασική έλλειψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Την έλλειψη εκσυγχρονισμού των ψυχιατρικών μονάδων, με βάση τα διεθνή πρότυπα, όσον αϕορά τις συνθήκες ζωής των ασθενών, τις θεραπευτικές μεθόδους και ϕυσικά τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

Αυτή η τραγωδία επιβεβαίωσε με τον πιο ϕριχτό τρόπο την έλλειψη χάραξης συγκεκριμένου σχεδίου όσον αϕορά την οργάνωση και λειτουργία των ψυχιατρικών μονάδων, αλλά και την έλλειψη οράματος με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση και προσαρμογή του ελληνικού συστήματος υγείας στα διεθνή πρότυπα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/gia-allh-mia-ora-oi-astheneis-einai-ta-thumata-ths-anuparkths-psuchiatrikhs#ixzz3l8HhGXCM

Comments Off on Οι Έλληνες ασθενείς είναι τα τραγικά θύματα της ανύπαρκτης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.