ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: “Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας” – Φωτορεπορτάζ από τις Tοπικές Oργανώσεις της Χρυσής Αυγής

Γεμάτα ήταν τα γραφεία των Τοπικών Οργανώσεων της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες ιστορικού περιεχομένου με θέμα: “Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας”.

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας τοποθετείται χρονικά στο έτος 480 π.Χ. και αποτελεί την πιο καθοριστική μάχη κατά τη διάρκεια της τρίτης Περσικής εκστρατείας, που οργάνωσε και ηγήθηκε αυτής ο ίδιος ο Αυτοκράτορας Ξέρξης, εναντίον των Ελληνικών πόλεων, και μια από τις σημαντικότερες της αρχαιότητος, τόσο από στρατιωτικής άποψης όσο και για τη συμβολή της στη διαμόρφωση του ρου της Ιστορίας.

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η νίκη των Ελλήνων είναι αξιομνημόνευτη και για μία ακόμη διάστασή της: το συμβολισμό της δικαίωσης του αγώνα για την υπεράσπιση της γης και της ελευθερίας από τις επεκτατικές βλέψεις της απόλυτης εξουσίας.

Μετά την κατάληψη της Αθήνας, ο Ξέρξης εγκατέστησε το αρχηγείο του στο Φάληρο όπου βρίσκεται αγκυροβολημένος και ο στόλος του. Στην αντίπερα όχθη ο Ελληνικός στόλος παραμένει στο νησί της Σαλαμίνας. Στρατηγικές κινήσεις, αντιθέσεις, διαφωνίες, διλήμματα, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όλα είναι τοποθετημένα πάνω στη σκακιέρα. Η παρτίδα για τα δύο επιτελεία έχει ήδη ξεκινήσει.

Διαβάστε περισσότερα για την ναυμαχία της Σαλαμίνας

Στα πλαίσια των μαθημάτων Ελληνικής ιστορίας, πραγματοποιήθηκε στην Τ.Ο. Σαλαμίνος, η ομιλία από τον Συναγωνιστή συγγραφέα και ερευνητή Μπιθιζή Ευάγ. Αχιλλέα. Προλογίζοντας, ο Γραμματέας της Τ.Ο. Σαλαμίνος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Παπαδημητρίου Μιχάλης αναφέρθηκε στον ομιλητή και το συγγραφικό του έργο, με τίτλο «Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ – Τότε και Τώρα». Κατόπιν τον λόγο πήρε ο συναγωνιστής, εξιστορώντας με παραστατικότητα τις ναυτικές αρετές των Αθηναίων και ειδικώς του Θεμιστοκλέους. Η ναυμαχία της Σαλαμίνος έληξε με θρίαμβο των Ελλήνων, πέρασε γρήγορα στον θρύλο, έγινε θέμα για ρήτορες και τραγικούς , αλλά κυρίως αποτέλεσε δίδαγμα για τους λαούς και καθιερώθηκε ως η αφετηρία της παγκόσμιας Ναυτικής Ιστορίας.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στα κατά τόπους γραφεία της Χρυσής Αυγής για να παρακολουθήσει την ιστορική ομιλία με θέμα τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Οι Συναγωνιστές αναφέρθηκαν εκτενώς στο ιστορικό της ναυμαχίας που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 480 π.Χ. και στον στρατηγικά ευφυή τρόπο με τον οποίο ο Θεμιστοκλής παγίδευσε τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Μετά την νίκη των Ελλήνων οι Πέρσες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την ηπειρωτική Ελλάδα αφήνοντας μόνο τον Μαρδόνιο, ο οποίος επίσης υπέστη καταστροφική ήττα τον επόμενο χρόνο στις Πλαταιές και στη Μυκάλη. Η συμμαχία των Ελλήνων και η ηρωική τους στάση απέναντι στην εξ ανατολών απειλή όχι μόνο έσωσε τον ελληνικό πολιτισμό από το σκότος της σκλαβιάς, αλλά έδωσε την ευκαιρία στη συνέχιση της ανάπτυξης του, πάνω στον οποίο στηρίχτηκε η και ανάπτυξη ολόκληρου του παγκόσμιου πολιτισμού.

Τoπική Οργάνωση Νέας Μηχανιώνας

Τοπική Οργάνωση Πιερίας

Τοπική Οργάνωση Δράμας

Τοπική Οργάνωση Καβάλας

Τοπική Οργάνωση Φλώρινας

Οργανωτικός Πυρήνας Καστοριάς

Τ.Ο. Κομοτηνής

Τ.Ο. Βορείων Προαστίων: Ο συναγωνιστής Σ. Ζησόπουλος παρουσίασε πολλές λεπτομέρειες  ιστορικών συμβάντων πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς και αναλυτικά τις τέσσερις φάσεις διεξαγωγής της ναυμαχίας, όπως και την στρατηγική ιδιοφυία του Θεμιστοκλέους. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο συναγωνιστής παρουσίασε πολλά επεξηγηματικά σχεδιαγράμματα της ναυμαχίας και των πλοίων των αντιπάλων, τονίζοντας τις κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες των ελληνικών τριηρών. Επίσης ο συναγωνιστής επεσήμανε (με  τεκμηριωμένες αναφορές) την σημασία για την σημερινή γεωπολιτική μορφή της Ευρώπης της έκβασης της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, καθώς και των συνολικά επτά μηδικών πολέμων.

Τ.O. Πάτρας: Για  άλλη μια Τετάρτη συναγωνιστές και συναγωνίστριες προσήλθαν στην τοπική μας για  την καθιερωμένη πλέον δεκαπενθήμερη ιστορική  ομιλία. Η  αναφορά αυτή είχε σχέση με την ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.X. Στην επική αυτή μάχη, οι ενωμένοι Έλληνες κατατρόπωσαν τους Πέρσες και τους συμμάχους τους.

Στην Τ.Ο. Σπάρτης έγινε μια ακόμα ομιλία ιστορικού περιεχομένου από τον συναγωνιστή Κριεζή Ιωάννη με θέμα ”Η ναυμαχία της Σαλαμίνας”.

Στη ναυμαχία της Σαλαμίνος ήταν αφιερωμένη η ομιλία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στα Γραφεία της Χρυσής Αυγής Μεσσηνίας. Αναλύθηκαν οι τακτικές κινήσεις του ελληνικού στόλου ο οποίος στις 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.X. καταβύθισε τον αντίστοιχο περσικό στα θαλάσσια στενά της Σαλαμίνος χάρη στην ποιοτική υπεροχή των Ελλήνων και το ευφυές στρατηγικό σχέδιο του Θεμιστοκλέους. Ιδιαιτέρως τονίσθηκε ότι στη ναυμαχία της Σαλαμίνος, καθώς και στις λοιπές πολεμικές αναμετρήσεις των δύο αντιπάλων, δεν συγκρούσθηκαν απλώς δύο λαοί, αλλά δύο διαφορετικοί πολιτισμοί και αντιλήψεις, το ελεύθερο ελληνικό πνεύμα και ο βάρβαρος ασιατικός δεσποτισμός.

Την Τετάρτη το απόγευμα στο γραφείο της Τ.Ο. Πύργου ο συναγωνιστής Γεωργίου Χρήστος, στο πλαίσιο των μαθημάτων ιστορίας που διενεργούνται δυο φορές το μήνα, παρουσίασε το ιστορικό της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Της σημαντικότερης ναυμαχίας για τον αρχαίο κόσμο, όπου δίχως υπερβολή διέσωσε τον δυτικό πολιτισμό από την Περσική αυτοκρατορία που έχασε περισσότερα από 300 πλοία στα Στενά της Σαλαμίνας, όπου η αριθμητική υπεροχή των Περσών ήταν άχρηστη.

Ο βαρβαρικός κόσμος ενάντια στο Απολλώνιο Ελληνικό Φως, ο Ασιατικός δεσποτισμός ενάντια στο ελεύθερο Ελληνικό Πνεύμα, η Ύβρις του Ξέρξη του Οίκου των Αχαιμενιδών σε αντιδιαστολή προς την πολεμική Αρετή και την ευσέβεια των Ελλήνων που μάχονταν  περί ”Θεών τε πατρώων, θήκας τε προγόνων”, στην επική Ναυμαχία της Σαλαμίνος το 480 π.Χ. συγκρούστηκαν δύο κόσμοι, ο κόσμος της υποδούλωσης στον απολυταρχισμό των Περσών επίδοξων εισβολέων και ο ανθρωποκεντρικός κόσμος των Ελλήνων που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία  και την προάσπιση της Πατρώας Γης. Η συντριπτική νίκη των Ελλήνων στη Σαλαμίνα  και ο αφανισμός των κραταιών Περσών διασφάλισε την επιβίωση του Ελληνικού Πολιτισμού και την ίδια την Ευρώπη στους αιώνες που ακολούθησαν. Ο ελληνοκεντρικός άξονας του Δυτικού πολιτισμού οφείλει τα μέγιστα στην στρατιωτική ευφυΐα του Θεμιστοκλή και στους ”παίδες Ελλήνων” τόνισε η Συναγωνίστρια Μαρία Μπίλλη της Τ.Ο. Φαρσάλων αναφερόμενη στον θρίαμβο των Ελλήνων.

Στα γραφεία της Τ.Ο. Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας» από τον γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης και περιφερειακό σύμβουλο, Χρήστο Κιτσόπουλο. Εκτός από τα ιστορικά γεγονότα της ναυμαχίας ο γραμματέας ανέφερε πως η συντριπτική ήττα του βασιλικού στόλου που πραγματοποιήθηκε μπροστά στα μάτια του ίδιου του ηγεμόνα του, έπληξε όχι μόνο το κύρος αλλά προπάντων το ηθικό των ασιατικών στρατευμάτων.

Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στα γραφεία της Τ.Ο. Πειραιώς το καθιερωμένο μάθημα Ελληνικής Ιστορίας από τον συναγωνιστή Κωνσταντίνο Π. με θέμα την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο συναγωνιστής παρουσίασε την πλήρη αναφορά της μάχης, κι έπειτα ανέλυσε το νόημα αυτής της σπουδαίας νίκης για τον Ελληνισμό.

 

Την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου στην Τ.Ο. Ανατολικής Αττικής, στα πλαίσια των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας, πραγματοποιήθηκε ομιλία της Συναγωνίστριας Καραγεωργίου Δέσποινας με θέμα την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η Συναγωνίστρια ανέπτυξε το ιστορικό πλαίσιο της Ναυμαχίας, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όλες οι ελληνικές πόλεις συνασπίστηκαν εναντίον των Περσών. Τόνισε δε με έμφαση ότι αυτή η νίκη των Ελλήνων στη Σαλαμίνα κρίνεται ως τρομερά σημαντική και κρίσιμη, καθώς αποτέλεσε την αρχή του τέλους της δεύτερης περσικής εκστρατείας στην Ελλάδα και με την έκβαση της η Πατρίδα μας μπόρεσε να αναπτυχθεί παραπάνω ως ελεύθερη χώρα, προσφέροντας τα μέγιστα στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό!

Τ.Ο. Λαμίας: Στα πλαίσια της διενέργειας των μαθημάτων ελληνικής ιστορίας στις τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής διεξήχθη ομιλία για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η ομιλία ξεκίνησε με την εξιστόρηση του χρονικού της μάχης από τον συναγωνιστή Κραβαρίτη Βάϊο.

Με τη «Ναυμαχία της Σαλαμίνας» έκλεισε ο μήνας Σεπτέμβριος, στο πλαίσιο των μαθημάτων Ιστορίας της Χρυσής Αυγής, με ομιλία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/9/2016 στα γραφεία του Πυρήνα μας, στο Αργοστόλι. Ομιλητής, από το μέτωπο νεολαίας του Πυρήνα, o συναγωνιστής Παναγής Σβορώνος, ο οποίος, κατά την περιγραφή της μάχης, στάθηκε ιδιαίτερα στην στρατιωτική ευφυΐα των Ελλήνων στρατηγών και ειδικά του Θεμιστοκλή, η οποία σε συνδυασμό με την Ελληνική ανδρεία, οδήγησε σε άλλη μία σημαντικότατη νίκη των Ελλήνων εναντίον υπερτριπλάσιων βαρβαρικών δυνάμεων. Τα διδάγματα του παρελθόντος οδηγός μας για το μέλλον. Τα μαθήματα ιστορίας της Χρυσής Αυγής συνεχίζονται το μήνα Οκτώβριο, στο «κρυφό σχολειό» της Πλατείας Καμπάνας στο Αργοστόλι.


Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στα γεμάτα κόσμο γραφεία της Τ.Ο. Βορείων Προαστείων, όπως και σε όλες τις Τοπικές της Χρυσής Αυγής, ομιλία ιστορικού περιεχομένου με θέμα την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αρχικά έλαβε τον λόγο ο συναγωνιστής Γεώργιος Μπελεκούκιας, ο οποίος στην σύντομη ομιλία του παρομοίασε τα μέλη της πολλαπλώς δοκιμασμένης Τοπικής Βορείων Προαστίων (όπως και τα μέλη κάθε Τοπικής της Χρυσής Αυγής) με ατσάλινες ράβδους, οι οποίες όλες μαζί είναι αδύνατον να καμφθούν. Επίσης τόνισε ότι χαρακτηριστικό του Χρυσαυγίτη είναι η ευθύτητα, η ανιδιοτέλεια και η υποταγή του ατομικού στο εθνικό συμφέρον.

Στην συνέχεια ο συναγωνιστής Σπυρίδων Ζησόπουλος πραγματοποίησε μία μοναδική ομιλία, τόσον από απόψεως τρόπου λεκτικής παρουσίασης, όσον και από απόψεως περιεχομένου. Ο συναγωνιστής Σ. Ζησόπουλος με άψογο χειρισμό της Ελληνικής γλώσσας, παρουσίασε πολλές λεπτομέρειες  ιστορικών συμβάντων πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς και αναλυτικά τις τέσσερις φάσεις διεξαγωγής της ναυμαχίας, εξαίρων την στρατηγική ιδιοφυία του Θεμιστοκλέους. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο συναγωνιστής παρουσίασε πολλά επεξηγηματικά σχεδιαγράμματα της ναυμαχίας και των πλοίων των αντιπάλων, τονίζοντας τις κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες των ελληνικών τριήρων. Επίσης ο συναγωνιστής επεσήμανε (με  τεκμηριωμένες αναφορές) την σημασία για την σημερινή γεωπολιτική μορφή της Ευρώπης της έκβασης της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, καθώς και των συνολικά επτά μηδικών πολέμων. Η πολύ πέραν του κανονικού χρόνου διαρκέσασα εκδήλωση, έληξε ως είθισται με άπαντες δε στάση προσοχής να ψάλλουν τον ύμνο της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mathhmata-ellhnikhs-istorias5#ixzz4L1KRtJhj

Comments Off on ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: “Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας” – Φωτορεπορτάζ από τις Tοπικές Oργανώσεις της Χρυσής Αυγής

Filed under ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Comments are closed.