Το κομπόδεμα του Βενιζέλου (και) στην Κύπρο

BENIZELOSKYPROSMONEY

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο ήρθε πάλι στο προσκήνιο το θέμα του περίεργου πλουτισμού των πολιτικών.  Τραπεζικοί λογαριασμοί εκατομμυρίων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με καταθέτες αρχηγούς ελληνικών πολιτικών κομμάτων, νυν και πρώην υπουργών, βρέθηκαν μπλοκαρισμένοι σε κυπριακές τράπεζες μετά τις εξελίξεις. Βέβαια τίποτα το μεμπτό σ’ αυτή την περίπτωση αφού τα χρήματα είναι δηλωμένα και νόμιμα (αυτά, για άλλα… δεν ξέρω), ωστόσο όμως η ποσότητα των καταθέσεων προκαλεί εύλογα ερωτήματα στον φτωχό πλέον Έλληνα πολίτη. Ας δούμε την περίπτωση του «χρυσαυγιτοκυνηγού» Βενιζέλου:

Ο Ευ. Βενιζέλος διαθέτει επτά λογαριασμούς

Στη συγκεκριμένη λίστα με τις κυπριακές καταθέσεις λοιπόν, «φιγουράρουν» ηχηρά ονόματα, όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στην πρώτη θέση των πολιτικών μεγαλοκαταθετών στην Κύπρο βρίσκεται βέβαια ο πρώην βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευτύχης Δαμιανάκης με 1,3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά και ο Βενιζέλος δεν πάει πίσω. Με επτά τραπεζικούς λογαριασμούς στην Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ορίσει δικαιούχους των συγκεκριμένων λογαριασμών που αγγίζουν τα 665.397,81 ευρώ τη σύζυγό του, την κόρη του και την πεθερά του. Παράλληλα, η σύζυγος του Βενιζέλου διαθέτει 3.214,73 μερίδια αμοιβαίου κεφαλαίου Marfin Ελληνικό Μετοχικό. Ας δούμε όμως και τα υπόλοιπα «φανερά» του Ευάγγελου:

Ακίνητα: Από κοινού με την σύζυγό του κατέχουν 27 ακίνητα (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες και χώρους στάθμευσης). Τα 9 από αυτά βρίσκονται κατά 100% στην κυριότητα του Βενιζέλου και τα υπόλοιπα πέντε κατά 100% στην κυριότητα της συζύγου του. Πέντε ακίνητα του ζεύγους Βενιζέλου βρίσκονται στην Αθήνα και τα υπόλοιπα στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, ο  Βενιζέλος κατέχει το 100% των ακινήτων:Στη Θεσσαλονίκη: γραφείο 95,2 τμ, διαμέρισμα 88,31 τμ, παρκινγκ 12,5τμ και αγροτεμάχιο 3.000 τμ.Στην Αθήνα: διαμέρισμα 202,4 τμ, τρία παρκινγκ 18,2 τμ, και 10,8 τμ και 11,7 τμ, αποθήκη 6,5 τμ.

Η σύζυγος του έχει:

Στη Θεσσαλονίκη, γραφεία 179,9 τμ και 203 τμ, κατάστημα 40 τμ, οικία 230 τμ σε σύνολο 4.080 τμ, διαμέρισμα 229 τμ. Επίσης είναι ιδιοκτήτες μαζί με τη σύζυγό του με μικρό ποσοστό σε άλλα 13 ακίνητα σε Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα. Από αυτά τα επτά είναι αγροτεμάχια, τα δύο οικόπεδα 2.600 τμ και 779 τμ, ένα κατάστημα 325 τμ, ένα γραφείο 10,7 τμ, ένας βοσκότοπος 678 τμ.

Καταθέσεις: Στη δήλωση του “πόθεν έσχες” ο Βενιζέλος εμφανίζεται μαζί με τη σύζυγό του και με συνδικαιούχο την κόρη τους, να κατέχουν καταθέσεις σε συνολικά 27 λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες που φθάνουν τα 2,4 εκατ. ευρώ. Στην τράπεζα HSBC διαθέτουν 43.894 λίρες Αγγλίας, και στην CITY BANK 1.729,82 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις καταθέσεις ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, σε πέντε λογαριασμούς και για συνολικό ποσό 1,2 εκατ. κύριος δικαιούχος εμφανίζεται η μητέρα της συζύγου του  Βενιζέλου. Μετοχές: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει μετοχές, ενώ η σύζυγος του έχει στην κατοχή της 3.571 μετοχές της Eurobank, 5.783 μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια αξίας 65.000 ευρώ της HSBC Word Selection, ομόλογα αξίας 99.581 ευρώ της Bonds Εξωτερικού Δημοσίου, 2.000 μετοχές του ΟΤΕ και 750 μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το οξύμωρο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει εισόδημα 101.903,80 ευρώ από τη βουλευτική του αποζημίωση, ενώ το εισόδημα της συζύγου του Βασιλικής Μπακατσέλου ανέρχεται στα 60.049,80 ευρώ. Η λογική λέει ότι η ποιότητα ζωής της οικογένειας Βενιζέλου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με λιγότερο (λέμε τώρα) από 5-6 χιλιάρικα το μήνα, δηλαδή περίπου 70-80 χιλιάδες τον χρόνο (πάλι… λέμε τώρα). Αν το ζεύγος έχει ετήσιο εισόδημα 160.000 ευρώ, ακόμη κι αν με… σκληρή οικονομία έβαζε στην άκρη τα υπόλοιπα 80 χιλιάρικα τον χρόνο για τα τελευταία 20 χρόνια (ας ξαναπώ… λέμε τώρα) η περιουσία του πλούσιου ζεύγους δεν θα μπορούσε να ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ με τις όποιες επενδύσεις. Όμως βλέπουμε ότι η «εμφανή» περιουσία της οικογένειας (καταθέσεις-ακίνητα-λίρες-μετοχές) είναι πολλαπλάσια από αυτά που μπορεί να δικαιολογήσει η… σκληρή και με… στερήσεις αποταμίευση. Ένας δημοσιογραφικός έλεγχος στο Πόθεν Έσχες, αποδεικνύει πως πολλοί Έλληνες βουλευτές, τα τελευταία χρόνια, έχουν αποκτήσει τεράστιες περιουσίες. Μπήκαν στην πολιτική φτωχοί και είναι πάμπλουτοι. Με τεράστια ακίνητη περιουσία, μετοχές και μετρητά. Έχουν κλέψει; Σε ερώτηση πώς αποκτήθηκαν αυτά τα εισοδήματα θα απαντήσουν σκληρή δουλειά, κληρονομιά, προίκα κλπ. Έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να τα ελέγξει κανένας… Τα παραδείγματα είναι χιλιάδες. Ποιος και τι έχει κλέψει μπορεί να το βρει η Δικαιοσύνη κάνοντας απλώς πραγματικό έλεγχο στο Πόθεν Έσχες των πολιτικών. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που τρέμουν την Χρυσή Αυγή.

Σταύρος Καρεφυλλάκης

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/to-kompodema-tou-benizelou-kai-sthn-kupro#.UVWpghfwmCg#ixzz2OwMofnu1

Comments Off on Το κομπόδεμα του Βενιζέλου (και) στην Κύπρο

Filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Comments are closed.