Η αναβάθμιση των ΤΟΜΠ Μ113 είναι άμεσης προτεραιότητας

M113Το ΥΠΕΘΑ πρόσφατα αποφάσισε να δεχτεί την δωρεάν παραχώρηση 225 (ο ακριβής αριθμός δεν επαληθεύεται) Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α3 από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ και αναμένεται σύντομα να μεταφερθούν στην χώρα μας και να ενισχύσουν τον Ελληνικό Στρατό. Με την ίδια απόφαση το ΥΠΕΘΑ δυστυχώς απέρριψε την δωρεάν προσφορά 400 αρμάτων Μ1Α1 ΑBRAMS.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με επίκαιρη ερώτησή της στην Βουλή από τον βουλευτή Π. Ζησιμόπουλο είχε τοποθετηθεί υπέρ της αποδοχής των συγκεκριμένων αρμάτων που θα ενίσχυαν σε μεγάλο βαθμό την άμυνα των συνόρων μας στον Έβρο. Σχετικά με αυτήν την απόφαση άρνησης του ΥΠΕΘΑ πιστεύουμε ότι μεταχειρισμένα υλικά που μας προσφέρονται δωρεάν κατά καιρούς θα πρέπει να υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι για την μη αποδοχή τους και να  μην απορρίπτονται οι προσφορές πριν εξεταστούν σε βάθος.

Οι παλαιοί υπεύθυνοι του Στρατού και του ΥΠΕΘΑ που είχαν πολεμική εμπειρία δεν πέταγαν, δεν κατέστρεφαν και δεν απέρριπταν προσφορά κανενός κύριου υλικού πριν αυτό απαξιωθεί πλήρως. Οι προσφορές μεταχειρισμένου υλικού δεν αγνοούνταν και είχαν συγκροτηθεί προς τούτο επιστρατευόμενες μονάδες με χώρους εναποθήκευσης μεταχειρισμένων υλικών, όπως π.χ. θα μπορούσε να γίνει με τα ABRAMS. Διότι ανεπιφύλακτα σήμερα δημιουργούνται τα εξής ερωτηματικά:

-Είναι εύκολο να προμηθευτούμε άμεσα άρματα, όταν προκύψει κρίσιμη ανάγκη;
-Είναι αντικειμενικά δυνατός ο εφοδιασμός του Στρατού μόνο με σύγχρονα υλικά;
-Μήπως αγνοήθηκε ηθελημένα ότι το άρμα δεν υπόκειται σε φθορές, όταν αποθηκεύεται και μπορεί να παραμείνει σε εφεδρεία σαν πολεμικό απόθεμα που θα χρησιμοποιηθεί για άμεση συγκρότηση νέων μονάδων ΤΘ σε περίπτωση πολέμου;

Ο τουρκικός στρατός, που μολονότι διαθέτει ένα τεράστιο αρματικό δυναμικό, ποτέ δεν έχει απορρίψει προσφορές μεταχειρισμένων αρμάτων. Δυστυχώς το ΥΠΕΘΑ απέρριψε αυτή την δωρεάν παραχώρηση διότι δεν συνέφερε σε κάποιες γερμανικές εταιρίες, στους μεσάζοντες και στους εγκρίνοντες  ανευθυνουπεύθυνους. Αυτά όσον αφορά τα Μ1Α1 ΑBRAMS.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα παρουσιάσουμε στο τι επιβάλλεται να γίνει για την αναβάθμιση των ΤΟΜΠ Μ113Α3 που μας παραχωρούνται από τις ΗΠΑ καθώς και για τα εν υπηρεσία Μ113Α2. Ως βασική προϋπόθεση έχει ληφθεί βέβαια η ενεργή απειλή των Τούρκων καθώς και τα ιδιαίτερα εδαφικά και οικονομικά  δεδομένα της χώρας μας. Βασικό ζητούμενο παραμένει η επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων παράλληλα με την εξοικονόμηση πόρων.

Τα ΤΟΜΠ Μ113Α1 και Α2  που είναι εν ενεργεία στον Ελληνικό Στρατό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς και τα προς απόκτηση  Μ113Α3  έχουν τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά. Το Μ113Α1 έχει diesel κινητήρα 215 hp και είναι κατασκευασμένο από κράμα 5083 αλουμινίου πάχους 12-38 χιλ. και φέρει πολυβόλο 0.50 in  Browning. Στo M113A2 έχουν γίνει τροποποιήσεις στον κινητήρα, έχει  αυξηθεί η ιπποδύναμη στους 275 hp, και βελτιώσεις στο σύστημα διεύθυνσης και πέδησης. Επιπλέον, φέρει 2 εξωτερικά προσαρμοσμένες και  θωρακισμένες δεξαμενές καυσίμων και ο οπλισμός του έχει βελτιωθεί με 4 εκτοξευτές καπνογόνων βλημάτων. Το βάρος του όμως από αυτές τις τροποποιήσεις έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 t  και δεν είναι πλέον αμφίβιο όπως το Μ113Α1. Το Μ113Α3 έχει πιο βελτιωμένο κινητήρα και σύστημα οδήγησης από το Α2 και εσωτερικές ασπίδες θωράκισης  για αυξημένη προστασία.

Το ΤΟΜΠ Μ113 είναι ένα αξιόπιστο τεθωρακισμένο όχημα, σχεδιάστηκε όμως και κατασκευάστηκε σε μια εποχή που το καλύτερο Α/Τ  βλήμα ήταν το ΠΑΟ 106 χιλ. Στο χρονικό διάστημα που διέρρευσε τα ΠΑΟ αντικαταστάθηκαν με κατευθυνόμενα βλήματα Α/Τ  μεγάλου βεληνεκούς, τα δε άρματα απέκτησαν πυροβόλα των 105 και 120 χιλ., με αποτέλεσμα τα Μ113 να αποτελούν εύκολους και ελκυστικούς στόχους με σχεδόν ανύπαρκτες δυνατότητες επιβίωσης στο πεδίο της μάχης και με αποτέλεσμα τραγικές απώλειες σε πιθανή σύρραξη.

Πιστεύουμε όμως ότι τα Μ113Α3, καθώς και τα υπάρχοντα Μ113Α2, μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικά και αξιόπιστα αρκεί να ικανοποιηθούν τα εξής που πρέπει να γίνουν άμεσα :

  • Εφοδιασμός με επιπλέον πακέτο θωράκισης
  • Αύξηση του κύριου οπλισμού με δυο πλευρικά πολυβόλα των 7.62 χιλ.
  • Δυνατότητα ελέγχου του κύριου οπλισμού από το εσωτερικό του οχήματος (τηλεχειρισμός) και θωράκιση με ασπίδια αυτού του οπλισμού, κατά τα πρότυπα των πυργίσκων Remote Weapon Station που ήδη έχουν εξοπλιστεί ΤΟΜΠ ξένων ενόπλων δυνάμεων όπως της Κροατίας, Φινλανδίας και ΗΠΑ.
  • Εξοπλισμός με σύγχρονα όργανα νυκτερινής οδήγησης, παρατήρησης και ελέγχου.

Οι λύσεις για τα ανωτέρω, ήτοι βελτίωση της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας των Μ113Α3 και Α2 παράλληλα με την επαύξηση της προστασίας του μεταφερόμενου προσωπικού, είναι υπαρκτές και μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν από τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και την ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) σε συνεργασία με μικρότερες ελληνικές εταιρίες υποκατασκευαστώνΗ αξία της ζωής του Έλληνα είναι μοναδική, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αναντικατάστατο και η ασφάλεια και η προστασία του είναι η σοβαρότερη υποχρέωση της πολιτείας και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Με την ανωτέρω  πρόταση αναβάθμισης δίδεται η δυνατότητα στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, αντί της μεθοδευμένης απαξίωσης και το κλείσιμο μονάδων της που της επιβάλλει η μνημονιακή  Νέα Πασοκρατία, δίνει δουλειά στους ‘Ελληνες εργαζόμενους και επίσης αυξάνει την προστασία του προσωπικού και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων και του Έλληνα εργαζόμενου.

Γ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-anabathmish-twn-tomp-m113-einai-ameshs-proteraiothtas#.UdFznvlM_RM#ixzz2XnOduEYR

Comments Off on Η αναβάθμιση των ΤΟΜΠ Μ113 είναι άμεσης προτεραιότητας

Filed under ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Comments are closed.